Gebeliğin 31 Haftası

Gebeliğin 31 Haftası

Baştan topuğa kadar boyu 45 cm, ağırlığı 1750 gr kadardır. Artık bebeğiniz başını sağa-sola hareket ettirebiliyor! Kolları, bacakları daha doğrusu bütün vücudu artık iyice tombullaşıyor. Hareketlenen bebeğiniz, tekmeleriyle ve taklalarıyla sizi bütün gece uyutmayabilir! Rahatlayın, tüm bu hareketler bebeğinizin gayet sağlıklı geliştiğinin göstergesidir.

Gittikçe artan cilt altı yağ dokusuna bağlı olarak şişmanlamaktadır. İşitme duyusu iyice gelişmiştir, tanıdık sesleri ve müziği ayırabilir. Gözleriyle hareket eden bir şeyi takip edebilir. Göz kırpar ve gözün irisi ışığa ve karanlığa yanıt verir. Her ne kadar tam gelişim için birkaç haftaya ihtiyaç varsa da akciğer ve sindirim sistemi hemen hemen olgunlaşmış durumdadır.

Akciğerlerin gelişimi devam ediyor. Bundan sonra da akciğerler bebeğinizin yaşamda kalabilmesindeki temel organlardır. Bebeğinizin kendi kendine solunum yapabilmesi akciğerlerinin gelişimi açısından çok önemlidir. Günde birkaç kez idrarını amniotik sıvıya boşaltmaktadır.

Rahminizdeki kasların zamanla daha da gerildiğinin farkında mısınız? Hamileliğinin ikinci bölümünü yaşayan kadınlarda bu kasılmalar sıkça görülür ve genellikle 30 saniyeyi aşmayan, anne adayına acı vermeyen, düzensiz kasılmalardır. Sıkça tekrarlanan ve acı veren kasılmalar, alışılmadık ve sıkça görülen vajinal akıntılar (Kanlı, pembe vs), sürekli karın ağrısı, alt karın boşluğunda basınç ve ağrı hissetmek gibi belirtiler erken doğumun habercisi olabilir. Özellikle de hamileliğinizin bu dönemine kadar bu tür şikayetleriniz olmadıysa ve sürekli tekrarlanıyorsa, bu durumu önemsemelisiniz!

Göğüslerinizden hafif hafif süt gelmeye başlamış olabilir. Eğer böyle bir durum varsa, kıyafetlerinizi korumak için koruyucu göğüs bantlarından kullanabilirsiniz. Normalde giydiğiniz sutyenleriniz artık sizi rahatsız ediyorsa emzirme sutyenlerinden edinebilirsiniz. Bir beden büyük almaya gayret gösterin çünkü ileride ihtiyacınız olacak.

Rahim artık tüm karnı dolduracak kadar büyüdüğünden solunum, sindirim ve dolaşım sistemindeki yüklenme giderek artmaktadır. Anne normalde 8-10 kg civarında kilo almış olabilir. Sırt ağrıları artar. Anksiyete belirginleşebilir. Doğum korkusu ve anneliğe hazır olmadığını hissetme gibi düşünceler gelişebilir. Memelerde kolostrum denen sarımtırak renkli ilk süt gelmeye başlayabilir.

Op. Dr. Ümmügülsüm SOYTÜRK

Kadın Hastalıkları ve Doğum

Gebeliğin 31 Haftası