KİREÇLENME NEDİR?

Kireçlenme ya da tıbbi adıyla osteoartrit kemik dokularda oluşan yıpranmaya verilen genel isimdir. Boyun, bel, kalça, parmak eklemleri gibi  çoğu eklemde kireçlenme oluşur. Bazı eklemlerde daha sık görülürken bazı eklemlerde daha az görülür. Kireçlenme  eklemlerde kemik yüzeyleri kaplayan ve eklemin rahat hareket etmesini sağlayan kaygan kıkırdak dokunun aşınarak özelliğini kaybetmesi sonucu oluşur.

diz kireclenme 1

DİZ KİREÇLENMESİ NEDİR?

Diz kireçlenmesi ise diz eklemindeki kıkırdağın aşınmasıyla başlar. Kıkırdak dokunun iyice aşınmasıdan sonra kemik yüzeyler de giderek yıpranır ve osteofit olarak isimlendirilen kemik çıkıntılar oluşur. Eklem içinde olması gereken fizyolojik sıvı azalır.

DİZ KİREÇLENMESİ HANGİ SIKLIKTA GÖRÜLÜR?

Diz kireçlenmesi çok yaygındır. İnsanların yaklaşık yarısında diz kireçlenmesi görülür.

DİZ KİREÇLENMESİ KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Kadınlarda diz kireçlenmesi erkeklerden daha sık görülür. Ve genellikle 40 yaşından sonra başlar. Ancak travma, iltihaplı romatizma, genetik, yanlış beslenme, fazla kilolu olmak, yanlış spor yapmak gibi bazı faktörler diz kireçlenmesinin daha erken yaşta başlamasına neden olabilir.

diz kireclenme 2

DİZ KİREÇLENMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Diz kireçlenmesinin en önemli belirtisi ağrıdır. Merdiven inip çıkarken, çömelirken ağrı olur. İleri vakalarda düz yolda yürürken de ağrı olmaya başlar. Hasta ağrıyı dizin ön kısmında hissedebileceği gibi iç, dış ve arka kısmında da hissedebilir. Eklem sertliği ve hareket kısıtlılığı olabilir. Zamanla diz ekleminin şekli de bozulur.

DİZ KİREÇLENMESİNE NE SEBEP OLUR?

Diz ekleminde bulunan kıkırdak aşındığında veya hasar gördüğünde meydana gelir. Kıkırdak, eklemin kolayca hareket etmesine ve bükülmesine yardımcı olan sünger gibi dokudur. Dize binen yükü emer ve dengeli bir şekilde dağılmasına yardımcı olur. Arabaların amortisörü gibidir. Çarpma ve sarsıntılardan korur.

Vücut kitle indeksi 30 veya daha fazla ise vücut kitle indeksi düşük olan kişilere göre 7 kat daha fazla diz kireçlenmesi olma riski vardır.

İşinizde veya spor yaparken dizinize çok fazla yük biniyorsa, ailenizde diz kireçlenmesi varsa veya eklemi tutan iltihaplı romatizma rahatsızlığınız bulunuyorsa diz kireçlenmesi daha sık görülür.

DİZ KİREÇLENMESİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Diz kireçlenme tedavisi ameliyat dışı tedaviler ve ameliyat olmak üzere ikiye ayrılır. Ameliyat dışı tedaviler arasında ilaç tedavisi, klasik fizik tedavi yöntemleri, PRP, eklem içi enjeksiyon, manuel terapi, nöral terapi, kinezyobant, proloterapi, kuru iğne gibi pekçok seçenek vardır. Kişiye özel egzersiz reçetesi ve beslenmeyle de diz kireçlenme tedavisi desteklenmelidir.

Uzm. Dr. Yasemin SOYTÜRK

Fizik Tedavi ve Rehabilitasy