Genital Estetik

Genital Estetik bazen yanlış olarak vajina estetiği gibi de düşünülebilir.  Genital estetik kozmetik amaçlı yapılan kadın genital sistemi üzerindeki bir bölgeye uygulanan cerrahi işlemdir. Genital estetik vajen estetiğini de içeren pek çok işlemi içinde barındırır.  Bu cerrahi işlemler, pupik bölge, labium majus(dış dudaklar), iç dudaklar( labium minus), klitoris, himen ( kızlık zarı) ve vajeni kapsar.

Genital Estetik

Genital Estetik neden yapılır?

Vajina estetiği cinsel bölgede zaman oluşan şekil bozukluğu durumunda, mevcut görünümü beğenmeme veya cinsel ilişkiden zevk alma amaçları ile yapılabilir. Genital estetik hastanın doğuştan gelen yapısal problemlerinde yapılabildiği gibi sonradan gelişen sıkıntılara yönelikte olabilir.

Doğuştan olan problemler doğumda veya ergenlik döneminde ilk adet görme ile teşhis edilebilir. Doğumsal anomaliler içinde himenin kapalı olması veya diğer yapısal anomalileri, vajenin tam kapalı veya perde içermesi, dış genitallerde ambigus genitale denilen şekil bozuklukları sayılabilir.

Sonradan kazanılan problemler içinde pupiste renk değişiklikleri, dış dudakların hacmini kaybederek sarkması görüntüsünün bozulması, iç dudakların ergenlik döneminde hızlı büyüyerek  dış dudakların dışına çıkması veya asimetrik olması, klitoris çevresinde doku fazlalığı, kızlık zarındaki yırtık, vajen dokusunun gevşemesi gibi nedenlerle hasta genital estetik isteyebilir.

Genital estetik hangi amaçla yapılır?

  • Pubik bölgedeki fazla yağ dokusunun alınması
  • Pubik bölge renk koyuluklarının açılması
  • Dış dudaklardaki sarkmalara dolgu enjeksiyonu
  • Labium minus asimetrinin ve fazla dokunun çıkarılması
  • Klitoris orgazma engel olan çevresindeki fazla dokunun çıkarılması
  • Himen yırtıklarının onarılması
  • Vajen genişlemesinin daraltılması
  • Orgazmı artırmaya yönelik G noktası büyütme

Genital estetik cerrahi işlemler nelerdir?

  • Vajinoplasti
  • Labioplasti
  • Klitoral hudoplasti
  • G noktası büyütme
  • Himenoplasti
  • Pubolasti
  • Lazerle vajinal rugasyon

Vajinoplasti nedir?

Vajina estetiği, cinsel organ estetiği de denilen işlem vajen daralması için yapılan cerrahi veya lazerle yapılan bir işlemdir.

Vajinada genişlemeye neler sebep olur?

Vajinal bölge en dışta kızlık zarı ile başlar. 2 cm gerisinde pelvik kaslar, daha derinde gevşek bağ dokusu yer alır. Vajen girişinin esnemesi ve gevşemesinde pek çok etken rol alabilir. Hastanın genetik bağ doku yapısı yani kollejen yapısı önemlidir. Kollejen yapısı zayıfsa hasta doğum yapmasa bile vajinal genişleme, elastikiyet kaybı görülebilir.  Sonradan gerçekleşen sebepler içinde en önemlisi doğum olayıdır. Doğum özellikle müdahaleli doğum ve epizyo açılan doğumlarda vajen kas ve bağ dokusuna zarar vererek vajinal genişlemeye sebep olur.  3. Sebep yaşla birlikte tüm vücutta olduğu gibi vajinada da kollejen sentezi azalarak esneklik kaybı ve gevşeme izlenir. Özellikle bu durum menopoz sonrası östrojen azalması ile hızlanır.

Vajina genişlemesi sonrası hangi sıkıntılar görülür? Vajinoplasti kimlere yapılır?

Vajina genişlemesi olmuş bir hastada en önemli şikâyet cinsel birliktelik esnasında olur. Cinsel birleşme sırasında kadın ve erkek ikisi de zevk olamaz, orgazm olmaz. Hasta bazen kendisi için çoğu zaman eşinin şikâyeti üzerine cerrahi için başvurur. Hastaların bir kısmı vajinal gevşemeye bağlı vajenden gaz çıktığı ses gelmesi şikâyeti ile de gelebilir. Vajen estetiği için hastanın evli veya bekar çocuk doğurup doğurmamış olması önemli değildir.

Vajinoplasti nasıl yapılır?

Ameliyat steriliteye uyularak genel anestezi eşliğinde yapılır. İşlemde epidural anestezi de kullanılabilir. vajinoplasti işlem süresi ortalama 40-45 dakika sürer. Operasyon zamanı olarak genelde adet sonrası olan bir dönem tercih edilmelidir. Vajinoplastide gevşemiş olan vajen yan ve arka duvarları çıkarılarak kalıcı daralma sağlanmış olur. Hasta işlemden sonra aynı gün hastaneden çıkabilir.

Vajinoplasti sonrası ne zaman ilişki olabilir?

Vajen daraltma işlemi riskleri minimal olan bir cerrahi prosedürdür.  İşlem sonrası genelde çok rahatsız edecek düzeyde hasta ağrı hissetmez. 3-4 gün sonra işine dönebilir. Cinsel birliktelik için ise ortalama 4-6 hafta beklemesi gerekir. Bu süre vajen dokusunun eski haline gelmesi için gerekli süredir.

Op. Dr. Ümmügülsüm SOYTÜRK

Kadın Hastalıkları ve Doğum, Akupunktur, Ozon Tedavisi