Kadınlarda Cinsel İşlev Bozuklukları

Kadınlarda Cinsel İşlev Bozuklukları

Günümüzde cinsellikle ilgili konuların daha özgür konuşulmaya başlanması, bu konuların medyada yer alması veya yazılı görsel bilgilere kolay ulaşılması bilinçlenmemizi sağladı. Cinsellikle ilgili yanlış bilinenler ortaya daha rahat konuldu. Toplum içinde yetiştiriliş tarzı olarak sürekli cinsellikle ilgili baskılanarak büyüyen kadında, yetişkin yaşında cinselliğini nasıl düzeltirim sorusu üzerinde durmaya başladı. Eskiye göre günümüzde daha fazla bilgi sahibi olunsa da hala bir kadın çok rahat bir şekilde cinsel probleminin çözümü için bir uzmana başvurmak da çekinmektedir. Cinsel terapi yapan bir merkezde vajinismus hastasını gördüğümüz kadar orgazm problemi, cinsel isteksizlik gibi sıkıntılar yaşayan hastaları göremiyoruz. İnanıyorum ki çok kısa bir zaman sonra bunlar da değişecek ve toplum daha bilinçli hareket edecek.

Toplumumuzda kadınlar üzerinde bir anket yapsak cinsel istek, uyarılma ve orgazmı sorgularsak %30’u cinsel hayatlarında her şeyin yolunda olduğunu ancak söyleyecektir.

Bundan da anlaşılacağı üzere kadınların çok büyük kısmında cinselliğin herhangi bir aşamasında problem yaşamaktadır. Kliniğimizde en sık karşılaştığımız cinsel problem vajinismus’tur. Vajinismus hastalığında 3,4 ve 5. derece vajinismus olan grupta daha çok karşılaşırız. Bunun nedeni cinsel ilişkiye girememe evlilik hayatına ve ilerleyen süreçte çocuk sahibi olmayı olumsuz etkilediği için çiftler vajinismus çözümü için merkezlere başvurmaktadır. Fakat 1. ve 2. derece vajinismus hastaları gibi ağrı da olsa cinsel ilişkinin gerçekleştiği durumlar, uyarılma problemi, orgazm bozuklukları ve cinsel isteksizlik durumunda hastalar kliniklere gelmez. Çünkü bir şekilde çift ilişkiyi gerçekleştiriyor ve belki eşinin beklentisini yerine getirebiliyor.

Son zamanlarda özellikle medyada daha sık bu konuda konuşmalar oldukça cinsellik ile ilgili bilinçlenme artmakta ve kliniklere az da olsa bu sebeplerle başvurular olmaktadır. Amacımız cinsellikle ilgili hem kadın hem erkekteki bilinç düzeyini arttırarak varsa problem yardım almalarını sağlamaktır.

Cinsel ilişkinin evreleri Kadınlarda Cinsel İşlev Bozuklukları

  • Cinsel istek evresi (Libido)
  • Uyarılma
  • Orgazm

Cinsel istek evresi nelere bağlıdır?

  • Cinsel istek (libido) beyinde lokalize cinsel merkezlerinin faaliyetleri sonucu ortaya çıkar.
  • Sağlıklı bir cinsellik için yeterli miktarda testesteron ve bazı nörotransmitterlerin varlığına ihtiyaç vardır.
  • Hem kadın hem erkekte cinsel istek anatomik ve fizyolojik olarak her şey normal iken bile bozulabilir.

Cinsel isteği olumsuz etkileyen durumlar nelerdir?

1-Bazı hastalıklar ve ilaçlar cinsel isteği azaltabilir.

2- Psikolojik etkenler vajinismusa sebep olduğu gibi cinsel isteği de azaltabilir. Bu durum genelde çocukluktan itibaren cinsellikle ilgili aşırı korumacı yaklaşımlar veya cinselliğe yüklenen ayıp, günah gibi negatif söylemlerle bilinçaltına yerleşerek cinselliği istemeyi bile kötü görmeye neden olabilir.

3-Cinsel istekte etkili olan biyolojik bazı subsratların eksik olması, yetersiz olması

4-Çiftin ilişkisinin bozulması da cinsel isteği olumsuz etkileyen etkenlerdendir.

Op. Dr. Ümmügülsüm SOYTÜRK

Cinsel İlişkiye Girememe Tedavisi

Kadınlarda Cinsel İşlev Bozuklukları