DİZ KİREÇLENMESİ

Ön bilgi formumuzu doldurarak doktorumuzla diz kireçlenme tedavisi ile ilgili görüşme sağlayabilirsiniz.

HEMEN BİLGİ AL

Ön bilgi formumuzu doldurarak doktorumuzla diz kireçlenme tedavisi ile ilgili görüşme sağlayabilirsiniz.

ÖN BİLGİ FORMU

    ÇALIŞMA SAATLERİ

    Pazartesi 09:00 - 17:30
    Salı 09:00 - 17:30
    Çarşamba 09:00 - 17:30
    Perşembe 09:00 - 17:30
    Cuma 09:00 - 17:30
    Cumartesi 09:00 - 14:00
    Pazar Kapalı

    Diz kireçlenme tedavisi için belki de en önemli öğe eğitimdir. Her şeyden önce, hasta ve hasta yakınları diz kireçlenmesi hakkında eğitilmelidir. Hastalığın tamamen geçici olmadığı, ancak alınacak basit ve uygun önlemler ve tedavi yöntemleriyle hastalığın kontrol altında alınabileciği vurgulanmalıdır. Hastaya eklemlerini koruması öğretilmelidir. Uygun ayakkabı seçimi önemlidir. Ayakkabının, yükü emici özelliği olması, yürüyüş sırasında olan ağrıyı azaltabilir. Diz kireçlenme tedavisinde kilo vererek, gerektiğinde baston, koltuk değneği veya yürüteç gibi basit cihazlar kullanarak, eklemlerin aşırı yük altında kalması önlenmelidir. Diz eklemindeki yükün azaltılmasının, ağrının kontrolünde ne kadar önemli olduğu hastaya vurgulanmalıdır. Dizin uzun süre aşırı bükülü kalması engellenmelidir. Namaz kılıyorsa oturarak kılma, alaturka yerine alafranga tuvalet kullanma, yer sofrasında yemek yememe ve uzun süre diz üstüne çömelme gerektiren işlerden kaçınma gibi basit önlemler bile çok yararlı olabilir. Diyet de düzeltilecek faktörler arasında yer alır. Obezitesi olan hastaların, zayıflaması sağlanmalıdır.

    Diz Kireçlenme Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Diz kireçlenme tedavisi hastalığın evresine göre değişir. Tedavide amaç hastanın ağrısını gidermek, günlük yaşam aktivitelerini daha konforlu bir şekilde yapmasını sağlamak ve hastalığın ilerlemesini durdurmaktır. Diz kireçlenme tedavisi çoğunlukla yakınmaya yöneliktir. Hekimin yapacağı tedaviye ek olarak yaşam şekli değişiklikleri önemlidir. Hasta kilolu ise kilo verdirilmesi ekleme binen yükü azaltmak için önerilmelidir.

    Diz Kireçlenme Tedavisinde Egzersizler Nelerdir?

    Diz kireçlenmesinde egzersizler,  güçlendirme ve esneme egzersizleridir. Diz çevresi kas ve bağ dokusu ne kadar güçlü olursa ekleme binen yük  o kadar az olur. Diz ağrısının kontrolünde hastanın kilo vererek ve kendisine özel verilen egzersizleri düzenli yaparak tedaviye katkı sağlamalıdır. Özellikle kuadriseps kasının güçlendirilmesi önemlidir. Bacak yan kaslarının kısa olması da diz ağrısının nedenleri arasındadır. Ve bu kasların germe egzersizleri düzenli yapılmalıdır. Diz çevresindeki kas grupların güçlendikten sonra hafif tempolu yürüyüşler yapılmalıdır. Tabanı esnek bir spor ayakkabı giyilmelidir. Koşu bandında yapılacak egzersizler önerilmemektedir.

    Diz Kireçlenme Tedavisi Ankara

    Diz kireçlenme tedavisi Ankara merkezimizde Dr. Soytürk kliniğinde uygulanmaktadır. Diz kireçlenme tedavisindeki asli hedef hastanın ağrılarını dindirmektir. Tedavinin yanı sıra hastanın günlük rutininde yapacağı değişiklikler çok önemlidir. Örneğin hastanın çok fazla kilo problemi varsa dize yüklenen ağırlığı azaltmak için kilosunu kontrol altına alması tavsiye edilir. Tedavi ile kişinin günlük hayatından daha fazla verim alması hedeflenir.

    Diz kireçlenmesi tedavisi için mutlaka bir uzman desteği almak gerekmektedir. Uygulanacak olan bazı egzersizler vardır ve bu egzersizler kişinin hastalığın hangi evresinde olduğuna göre değişiklik gösterir. Egzersizler kası daha kuvvetli hale getirir ve kilonun da aynı zamanda korunmasına katkı sağlar. Diz kireçlenme tedavisi egzersizleri ile kişinin ağrıları azalacağı gibi günlük hayatındaki konforu da artar.

    Ankara diz kireçlenme tedavisi için Yasemin Soytürk ile sitemiz üzerinden ön bilgi formu doldurarak ya da doğrudan iletişim bilgilerimizden bizleri arayarak iletişime geçebilirsiniz. Uzman doktorumuz ön görüşme sonrası sizler için en uygun tedavi yöntemini önerecek olup, tedavi hakkında detaylı bilgilendirmede bulunacaktır.

    Ankara Diz Kireçlenme Tedavisi Merkezleri

    Ankara diz kireçlenme tedavisi merkezleri arasında yer alan Dr. Soytürk kliniği uzman doktor Yasemin Soytürk ile diz kireçlenme tedavisi gerçekleştirmektedir. Diz kireçlenme tedavisinde ameliyatsız yöntemlerden faydalanılmakta olup, ameliyat kişinin ağrılarının azalmadığı ve hiçbir şekilde günlük hayatındaki konforu yakalayamadığı durumlarda düşünülmelidir.

    Ameliyatsız diz kireçlenme tedavisi yöntemleri arasında nöral terapi, diz kireçlenme iğneleri gibi yöntemler kullanılmaktadur. Merkezimizde öncelikle hastanın mevcut durumu dinlenip, değerlendirme yapılmakta ve hastanın ihtiyacına göre tedavi yöntemi belirlenmektedir. 

    Diz Kireçlenme Tedavisinde Son Gelişmeler

    Diz kireçlenmesi  engelliliğe neden olan, çok sık görülen bir hastalıktır. Dünya sağlık örgütünün verilerine göre, diz kireçlenmesi kadınlarda dördüncü, erkeklerde ise sekizinci en sık engellilik nedenidir.  Sebebi, tedavisi ve önlemeye yönelik pek çok bilimsel randomize kontrollü çalışmalar vardır. Diz kireçlenme tedavisini,  ameliyatsız yöntemler ve ameliyat olarak gruplandırabiliriz. Ameliyatsız tedaviler, ilaç tedavisi, eğitim, yaşam tarzı değişiklikleri, fizik tedavi ve diz iğnelerini içerir. Ve oldukça başarılı olduğu bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir.

    Ameliyatsız Diz Kireçlenme Tedavisi

    Ameliyatsız diz kireçlenme tedavisi arasında basit ağrı kesici ilaçlar, yangı alıcı romatizmal ilaçlar, fizik tedavi ve egzersizler vardır. Fizik tedavi, ağrı kesici akımlar, yüzeyel ve derin ısıtıcılar, diz çevresi kasları güçlendirme ve germe egzersizlerini içerir.

    Ameliyatsız diz kireçlenme tedavisi eklem içi ve eklem çevresine yapılacak iğneleri de içerir. Hidrojel, SVF tedavisi, PRP, eklem kayganlaştırıcı enjeksiyon, nöral terapi, proloterapi gibi diz iğneleri diz kireçlenme tedavisinde oldukça başarılıdır.

    Diz kireçlenme iğneleri tedavide en sık yapılan uygulamalardır. Bu enjeksiyonlar tanı ve tedavide önemli bir role sahiptir. Uygun eğitim, hazırlık ve teknik, güvenli ve etkili  diz eklem enjeksiyonları tedavi başarısı için oldukça önemlidir.

    Diz iğnesini izleyen 1-2 gün süresince, eklem istirahat ettirilmeli ve sonra eklem hareket açıklığını artırmak ve kasları güçlendirmek için egzersiz programı uygulanmalıdır.

    Ameliyatsız diz kireçlenme tedavisi diz kireçlenmesi vakalarında öncelikli tercih edilen yöntem olmalıdır. 

    Ameliyatsız Diz Kireçlenme Tedavisi Ücretleri

    Ameliyatsız diz kireçlenme tedavisi ücretleri, yapılacak tedaviye göre değişkenlik gösterir. Şikayeti olan hasta öncelikli olarak hekim muayenesi sonrasında gerekli ise tetkikler istenir. Diz kireçlenme ücretlerinin belirleyebilmek için hastanın doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir. Diz kireçlenmesi, genetik faktörler, lokal yangı, mekanik yükler, hücresel ve biyokimyasal süreçler ve eklem bütünlüğünün bozulması gibi çok sayıda faktörün etkileşimiyle ortaya çıkan, eklem kıkırdağında yıkımla sonuçlanan bir hastalıktır. Diz kireçlenmesi pek çok kişiyi etkileyen en yaygın eklem sorunudur.

    Diz kireçlenmesi oluşumunda yaşlanma, önemli bir faktör olmasına karşın, günümüzde diz kireçlenmesinin basit bir yıpranma- aşınma süreci olmadığı, karmaşık bir hastalık olduğu kabul edilmektedir. Orta, hatta genç yaş hasta grubunda da görülebildiğinden, sebebinde başka faktörlerin de etkili olduğu düşünülmektedir. Nedeni ne olursa olsun, diz kireçlenmesinin mekanizmasının, eklem yüzeyini örten kıkırdağın mekanik ve biyokimyasal hasarı ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.

    Kireçlenme her eklemde görülebilir. Özellikle diz, kalça, boyun ve bel gibi yük binen eklemler etkilenirken, aşırı kullanıma bağlı el ve ayaklar da etkilenir. 

    Ön bilgi formumuzu doldurarak diz kireçlenme tedavisi için ücret bilgisi alabilirsiniz.

    Ameliyatsız Diz Kireçlenme Tedavisi Ankara

    Ameliyatsız diz kireçlenme tedavisi Ankara yapan merkezlerde öncelikli olarak uzman doktor tarafından detaylı muayene olmak gerek.

    Diz ağrı kaynaklarını saptamak ve tedaviyi ona göre planlamak çok önemlidir. Ankara’da Dr Soytürk kliniğinde hizmet vermekteyiz. Ameliyatsız diz kireçlenme tedavisi için

    Ankara’ya pek çok şehirden ve yurtdışından hastalarımız gelmektedir. Tedaviden sonra da yoluculuk yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ameliyatsız diz kireçlenme tedavisi Ankara için tedavi ayaktan  yapılmaktadır. Hastaların hastaneye yatışı gerekmemektedir.

    Diz Kireçlenmesi Nedir?

    Kireçlenme ağırlık taşıyan eklemlerde çok yaygındır. Kireçlenmede eklemin kıkırdak yapısında dejenerasyon yani yıpranmalar başlar. Süreç ilerledikçe kıkırdak dokunun altındaki kemik yapıda değişiklikler olur. Yeni kemik oluşumları ve eklem kenarlarında çıkıntılar olmaya başlar.  50-55 yaş üzerindeki kişilerde en sık görülen eklem hastalığıdır. Kireçlenme herhangi bir eklemi etkileyebilir. Kireçlenmenin diz ekleminde olmasına diz kireçlenmesi denir.

    Diz Kireçlenmesi Neden Olur?

    Normal diz eklem kıkırdağı, damarsız, hücreden fakir ve sinirsiz bir dokudur. Kalınlığı 1-2 mm olmasına karşın, yüke ve gerilmeye son derece dayanıklı bir yapıdır. Hacminin %70-80’i sudur. Normal kıkırdakta yapım ve yıkım süreci tam bir denge içindedir. Kireçlenen diz kıkırdağında lokal yumuşama alanları ve derin yarıklar oluşur. Eklem sıvısı, açılan derin yarıklardan alt katmanlara ulaşarak yıkımı artırır. Kıkırdak kaybının sürmesi, radyolojik olarak eklem aralığında daralma şeklinde kendini gösterir. Kıkırdağın çok inceldiği ve yok olduğu eklem bölgelerinde, mekanik olarak anormal yüklenme ve yüksek eklem içi basınç nedeniyle kist gelişir. Kıkırdak ve kemikten bazı parçalar ayrılabilir. Buna eklem faresi denir.

    Diz Kireçlenmesi Kimlerde Görülür?

    Diz kireçlenmesi, en sık 40 yaş civarında obez bireylerde ortaya çıkar ve yaşla birlikte görülme sıklığı artar. Genel olarak, 30 yaş altındaki bireylerde %1, 65 yaş üstü bireylerde ise %70-80 sıklığında diz kireçlenmesi görülmektedir. Gelecek yıllarda, sağlık teknolojisi ve yaşam biçimindeki iyileşmeler nedeniyle yaşam süresinin arttığı düşünülürse, diz kireçlenmesi fizik tedavi doktorları için daha sık karşılaşılacak bir hastalık olarak görünmektedir.

    Diz Kireçlenmesinde Risk Faktörleri Nelerdir?

    Diz kireçlenmesi bazı durumlarda daha fazla görülür. Cinsiyet, şişmanlık, ileri yaş, genetik, travma hikayesi, enfeksiyon, tekrarlayıcı travmalar, gut gibi kristal depo hastalıkları, diyabet gibi metabolik hastalıklar, dolaşımsal sorunlar, bağ gevşekliği ve kas zayıflığı risk faktörleri arasında sayılır. Cinsiyet: Genel olarak bakıldığında, kadınlar erkeklere göre daha fazla diz kireçlenme riski taşırlar. Hafif kireçlenme kadın ve erkeklerde eşit oranda görülürken, şiddetli kireçlenme kadınlarda daha sık görülür. Kadınlarda diz kireçlenmesinin daha fazla görülmesinin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, hormonal nedenlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Şişmanlık: Şişmanlık ve diz kireçlenmesi arasındaki ilişki, kadınlarda erkeklere göre daha belirgindir. Yaşlanma: Genel olarak, diz kireçlenmesi yaşla birlikte artar. Bu bağlamda, 65 yaş üstündeki kişilerde %80 oranında görülür. Meslek: Dizini bükerek çalışanlarda diz kireçlenmesi daha sık olur. Spor: Çok yoğun sportif aktiviteler diz kireçlenmesine yol açabilir. Futbolun diz kireçlenme gelişimini hızlandırdığı düşünülmektedir. Yoğun olmamak kaydıyla koşma ve hızlı tempolu yürüyüş gibi sportif aktiviteler, diz kireçlenme riskini artırmamaktadır.

    Diz Kireçlenmesinin Belirtileri Nelerdir?

    Diz kireçlenmesinde hastalık  başlangıcı oldukça sinsi ve yavaştır.  En sık gözlenen erken şikayet ağrıdır. Diz ekleminde hafif bir katılık hissine ek olarak, eklemi çevreleyen  kaslarda çok iyi yeri belirlenemeyen ağrı ve sızılar olabilir.  Özellikle 30 dakikadan kısa süren sabah tutukluğu görülür. Sabah tutukluğunun 1 saati aşması romatoid artrit gibi iltihaplı romatizma  lehinedir.

    Hastalığın ileri evrelerinde, kireçlenme eklemde hareket kısıtlılığına neden olur. Diz kireçlenmesinin erken evresinde hareketle artan, istirahatle azalan ağrı vardır. Merdiven inip çıkmak, yokuş yukarı çıkmak ve inmek ağrılıdır. Diz kireçlenmesi ilerledikçe istirahat sırasında ve gece ağrı olur. Düz yolda yürümek de ağrılı hale gelir. Diz ekleminde tutukluk, diz eklem hareketlerinde kısıtlanma vardır. Diz ekleminde şekil bozukluğu sık görülür.

    Diz kireçlenmesinin alevli döneminde dizde şişlik ve ısı artışı olabilir. Oturup kalkarken ağrı ve tutukluk olur. Diz kireçlenmesinde kemiksi şişlikler ele gelebilir ve genelde ağrılıdır. Eklemin hareketi sırasında ses de duyulabilir. Bu seslerin nedeni, eklem yüzeyindeki kabalaşmanın ve kenarlardaki kemiksi çıkıntıların eklem yüzleri arasındaki yumuşak hareketi bozması ile ilgilidir.

    Diz eklem sıvısında gaz taneciklerinin oluşması da bu olaya katkı sağlar. Diz kireçlenmesinde, diz eklem sıvısının artmasına veya yumuşak doku yangısına bağlı şişlik görülebilir. Diz kireçlenmesinde kızarıklık ve ısı artışının eşlik etmesi, kireçlenmenin yangısal bir süreçte olduğunu gösterir.

    Diz kireçlenme tedavisi ile belirtiler hızla geriler. Diz kireçlenmesinde, hastanın dizinde boşalma duygusu şeklinde tanımladığı yakınma olabilir. Eklemdeki mekanik anormalliklerden çok, eklem çevresi kas ve bağ dokusundaki zayıflığa bağlı olduğu düşünülmektedir.

    İlerlemiş diz kireçlenmesinde kıkırdak, kemik ve çevre yumuşak dokularda yıkım olur. Bağ gevşekliğine bağlı dizlerde şekil değişikliği olur. Varus deformitesi dediğimiz ‘O’ şeklini almış bacak oluşur.

    Diz Kireçlenmesinde Ağrı Nasıl Olur?

    Diz kireçlenmesinde ağrı, sıklıkla eklemin kullanılması ile ilişkilidir. Genellikle, eklem aktivitesinden hemen sonra ortaya çıkar. Tipik olarak aktiviteyle artan, dinlenmeyle geçen bir ağrıdır. İlerleyen diz kireçlenmesinde, istirahatte bile devam eden, eklem hareketini kısıtlayan veya hastayı gece uykudan uyandıran şiddetli ağrı olur. Ayrıca diz kireçlenmesinde yayılan ağrı da olabilir.

    Diz Kireçlenmesinde Ağrı Nedenleri

    Eklem çevresi kaslarda güçsüzlük ve spazm, kemik içi basıncındaki artış, yangısal süreç, eklem çevresi bağların gerilmesi, eklem çevresi bursa diye tanımlanan yastıkçıkların yangısı ve kireçlenmeye sekonder gelişen fibomiyalji diz kireçlenmesinde ağrı nedenleridir.

    Diz Kireçlenmesinde Doktor Muayenesi Nasıl Olmalıdır?

    Muayenede sıklıkla karşılaştığımız olaylardan birisi, hastanın yakınması olan eklemleri dışındaki eklemleri muayene etmek istediğimizde ‘o eklemlerimde şikayetim yok ki neden muayene etmek istiyorsunuz?’ sözüdür. Fizik muayenenin sistemik olması gerektiği unutulmamalıdır. Hastanın şikayeti olmayan eklemler de değerlendirilmelidir. Çıplak elle ve hastanın direk olarak tenine dokunarak ısı artışının olup olmayacağı anlaşılır. Eklem hareketi sırasında ses duyulabilir. İlerlemiş diz kireçlenmesinde eklem hareketinde kısıtlılık olabilir. Topallama gibi yürüme bozuklukları gözlenebilir.

    Diz Kireçlenmesinde Kan Değerleri Nasıldır?

    İltihaplı eklem hastalıklarının aksine, sedim, crp, tam kan gibi rutin kan testlerinin normal olması beklenir.

    Diz Kireçlenmesinin Tanısı Nasıl Konulur?

    Tanıda radyolojik inceleme altın standart olmasına rağmen klinik bulgular esas alınarak tanı konabilir. Tanı koymada belli radyolojik bulgular esas alınır. Bunlar kemik büyümesi, eklem aralığında daralmadır. Diz ekleminde, kıkırdak kalınlığını değerlendirmek için ayakta, yüklenme sırasında grafilerin çekilmesi gerekmektedir. Böylece, hem eklemin fonksiyonel konumu görülebilir hem de eklem aralığındaki daralmanın derecesi saptanabilir. Bunun yanı sıra önceki çalışmalarda gösterildiği gibi hastalığın radyolojik şiddeti hastanın ağrı şiddeti ile uyumlu değildir. Bu nedenle görüntüleme bulguları diz kireçlenme tedavisi için kılavuz olarak kabul edilmez. Hastanın şikayeti, hikayesi ve ayrıntılı fizik muayene tanı için çoğu zaman yeterlidir. Diz eklemine ait röntgen filmi eklem aralığındaki daralmanın ve diz kireçlenmesinin evresini saptamak için istenebilir. Bazı kan testleri ve diz mr’ı, diğer yangıyla giden romatizmal hastalıkları dışlamak için yapılır.

    KAYNAKLAR

    1. IAN B. MAITIN, CURRENT TANI VE TEDAVİ, FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON
    2. AKSU K, KLİNİK ROMATOLOJİ EL KİTABI
    3. RANDALL L. BRADDOM, HANDBOOK OF PHYSİCAL MEDİCİNE AND REHABİLİTATİON
    4. KESER G, OSTEOARTRİT, İLAÇ VE TEDAVİ DERGİSİ
    5. COOPER C, EPİDEMİOLOGY OF OSTEOARTHRİTİSİ

    Diz Kireçlenme Tedavisi Merkezleri

    Diz kireçlenme tedavisi ve ameliyatsız diz kireçlenme tedavisi yöntemleri ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bizleri arayabilir ve dizdeki diğer problemlerden biri olan diz sıvı kaybı tedavisi için ise ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

    Diz Kireçlenme Tedavisi Sıkça Sorulan Sorular

    Diz kireçlenmesi hem ameliyatla, hem de ameliyatsız alternatif tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabilen, hastanın günlük hayatını daha konforlu bir şekilde idame etmesini sağlayan bir problemdir. 

    Diz kireçlenme tedavisi ile kişinin ağrıları ciddi derecede azalır ve yaşam kalitesi artar.

    Dizdeki kireçlenmeye spor yapmak, yürüyüş yapmak, diz kireçlenme tedavisi egzersizlerini uygulamak iyi gelir. Ayrıca kantoron yağı da dizdeki kireçlenme sebebiyle oluşan iltihabı azaltarak ağrıyı azaltır. 

    Yürüyüş yapmak tek başına yeterli olmasa dahi diz kireçlenmesi tedavisinde kullanılan yöntemler arasındadır.

    Diz kireçlenmesi 4 evreden oluşur. 1. evre daha hafif bir evredir. Başlangıç evresi de denilebilir. Bu evrede kişi kireçlenme yeni başladığı için ağrı duymayabilir.

    2. evre diz kireçlenmesinde belli bri mesafe yürüyüşten sonra ağrı duyma, eğilip kalkerken ağrı şeklinde beliritler verir.

    3. evre diz kireçlenmesinde hasta yürürken, koşarken, eğilip kalkarken ağrı hisseder. Hastalığın orta derecede seyrettiği formudur.

    4. evre diz kireçlenmesinde ise hasta şiddetli ağrı yaşar. Dizdeki doku çok hasar görmüştür ve günlük hayatında ciddi sıkıntılar yaşar.

    Ameliyatsız diz kireçlenme tedavisi mümkündür. Genellikle fizik tedavi, diz iğneleri, nöral terapi gibi yöntemler kullanarak dizdeki ağrıyı hafifletmek hedeflenir.