MENİSKÜS YIRITĞI TEDAVİSİ

Menisküs tedavisi hakkında bilgi almak için ön bilgi formumuzu doldurabilirsiniz.

HEMEN BİLGİ AL

Ön bilgi formumuzu doldurarak doktorumuzla menisküs tedavisi süreci ile ilgili görüşme sağlayabilirsiniz.

ÖN BİLGİ FORMU

    ÇALIŞMA SAATLERİ

    Pazartesi 09:00 - 17:30
    Salı 09:00 - 17:30
    Çarşamba 09:00 - 17:30
    Perşembe 09:00 - 17:30
    Cuma 09:00 - 17:30
    Cumartesi 09:00 - 14:00
    Pazar Kapalı

    Menisküs tedavisi menisküs yırtığı tedavisi için uygulanan ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemleri kapsar. Diz eklemi, insan vücudundaki en büyük eklemdir. Dizdeki bağlar, hem geniş bir eklem hareket açıklığı ve esneklik, hem de vücut ağırlığını taşımak için gerekli stabiliteyi sağlamak üzere oluşmuş özel bir yapıya sahiptir. Dizin stabilitesi kemik yapıdan çok kaslar, kapsül, menisküsler ve bağlar tarafından sağlanır. Menisküsler, yük taşıma, diz eklemini kayganlaştırmada ve stabiliteyi sağlamada görev alırlar.

    Menisküs yaralanması özellikle sporcularda sık rastlanır ve ön çapraz bağ yırtığı ile beraberdir. İç menisküs yırtıkları dış menisküs yırtıklarına göre daha sıktır. Akut menisküs yırtığında eklemde kısa sürede kanlı sıvı birikir. Eğer eklemde menisküse ait serbest cisim varsa, eklem hareketleri sırasında kısıtlama olabilir.

    Menisküs Nedir?

    Menüsküs diz ekleminin fonksiyonel çalışabilmesi ve sağlıklı olması için hayati bir yapı olarak kabul edilmektedir. Menisküsün birincil fonksiyonu diz içi uyumu en üst seviyeye taşıyarak diz eklem içinde yük aktarımını, kıkırdak üzerinde en az stresle sağlamaktır. İkincil olarak; diz içi şok emilimi, derin duyu hissi, kayganlık, stabilite ve beslenme görevleri de mevcuttur.

    Diz ekleminde bulunan kıkırdak benzeri bir yapıdır. C şeklinde iç ve dış menisküs yapıları, kaval kemiğinin, eklem yüzünün hemen üstüne oturur ve uyluk kemiği için yerleşme alanı sağlar. Menisküsün ön ve arka boynuzları vardır. Menisküsler diz eklemi boyunca oluşan kompresif zorlanmayı azaltır ve hareket boyunca rahatça eksen üzerinde dönebilmeyi sağlar.  Diz eklemine binen yükün dengeli bir şekilde dağılmasını sağlar, diz ekleminin stabilizasyonunda önemli rol oynar.

    Menisküslerin %70-75’ini su oluşturmaktadır. Kuru ağırlığını ise, kollajen , elastin proteinleri ve proteoglikandan oluşan fibrokartilajinöz yapılar oluşturur. Menisküsler uyluk ve kaval kemiği arasında uzanan, uyluk kemiğinin eklem yüzeyinin derinleşmesini sağlayan fibrokartilaj yapılardır. Menisküsler ön boynuz, gövde ve arka boynuz olmak üzere üç bölgeye ayrılırlar. Menisküslerin dış kenarı kalın olup merkeze doğru giderek incelerek serbest hale gelir.

    İç ve dış menisküs; şekilleri, bağlantı lokalizasyonları ve mobiliteleri açısından farklılıklar gösterir. İç menisküs C şekline benzemekte olup yarım daire şeklinde, dış menisküs ise, ön ve arka boynuzları arasındaki mesafenin daha az olması nedeniyle iç menisküse göre daha daireseldir. İç menisküs daha az hareketlilik özelliği gösterir. Dış menisküs daha hareketlidir ve bu nedenle daha az yaralanır.

    Menisküs Yırtığı Nedir?

    Karmaşık anatomik ve biyomekanik özellikleri olan menüsküs; temas sporları ve diğer sporlar ile uğraşan gençlerde ve diğer günlük aktiviteler sonucu sedanter grupta yaralanmaya meyilli bir doku olarak karşımıza çıkmaktadır. Menisküs yırtığı genç kişilerde sıklıkla travma sonrası olur. Ayak yere basarken alınan rotasyonel kuvvet ile oluşur. Ayrıca dizin tekrarlayan streslere maruz kalması da menisküs yırtıklarına yol açmaktadır. İleri yaştaki kişilerde dejenerasyona bağlı menisküs yırtıkları oluşur.

    Menisküs Yırtığı Kimlerde Sık Görülür?

    Menisküs yırtıkları yapılan çalışmalarda farklı oranlarda belirtilse de, erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülür. Akut menisküs yırtıklarının yaklaşık 1/3’lük bölümü, ön çapraz bağ yırtıklarına eşlik eder. Kireçlenmeye bağlı menisküs yırtıkları ise sıklıkla 40 yaş sonrası erkeklerde görülür. Travma öyküsü her zaman bulunmaz.

    Menisküs Yırtığı Neden Olur?

    Menisküs yırtıkları, akut ve dejeneratif (kronik) şeklinde sınıflandırılabilir. Akut yırtıklar daha çok spor yaralanmaları ile ilişkili olarak dize ve menisküse aşırı yüklenmeler sonucunda gelişirken, dejeneratif yırtıklar tekrarlayan mikrotravmalar sonucunda yıpranmakta olan menisküste meydana gelir. Hasta yaşının ilerlemesi ile birlikte, hem mikroskopik hem de makroskopik olarak menisküsün dejenerasyon yani yıpranma süreci başlar. Artan yaş ile birlikte; menisküsün kalitesi azalmakta, su içeriği değişmekte, hücresel içerik azalmakta, kollajen ve glukozaminoglikan oranları azalır. Bunun sonucunda, menisküs dejenerasyon ve yaralanmalara karşı korunmasız kalır. Dejeneratif yırtıklar, orta yaş popülasyonda ağrı, şişlik ve fonksiyon kaybı bulunan önemli bir hasta grubunu oluşturmaktadır. Dejeneratif menisküs yırtıkları, yaşlı hastaların yanı sıra erken kireçlenmeyi düşündüren fiziksel olarak aktif kişilerde de meydana gelebilmektedir. Dejeneratif menisküs yırtığı olan hastalarda kas gücünü ve fonksiyonunu geliştirerek ağrıyı azaltmayı amaçlayan egzersizler verilir.

    Menisküs Yırtığı Belirtileri

    Birçok diz ağrısı nedeni arasında menisküs yaralanmaları önemli bir rol oynar. Diz ağrısı ile birlikte, takılma, kilitlenme, boşalma gibi mekanik semptomlar görülür. Stabil olmayan yırtıklar, eklem arasına yer değiştirerek kilitlenmeye neden olur. Ayrıca, yürümede ve dengede sorunlar izlenir. Hasta tipik olarak akut yaralanmasan sonra yavaş bir şişme ile başlayan, yük bindirme ve dönme manevraları ile ağrı ve bazen dizde klik sesi tarif eder. Dizde kilitlenme olabilir. Bazı durumlarda dizin boşa çıkması olur. Hastanın şikayeti özellikle hareket ederken artar. İstirahatle azalır.

    Mensisküs Ağrısı

    Menisküs ağrısı sıklıkla iç veya dış eklem çizgisinde hissedilir. Menisküsleri besleyen duyusal sinir olmadığından, hassasiyet ve ağrı  komşu yapılardaki yırtıklarla ilgilidir. Boşalma hissi sıklıkla menisküs arka boynuz yırtıklarında olur.  Hasta hareket sırasında ekleminde bir kayma hissi, güvensizlik olduğunu belirtir. Kilitlenme, dizin 10-40° bükülü iken ani olarak takılıp, hiç hareket etmemesi şeklinde tanımlanır. Kilitlenme, kova sapı yırtıklarında serbest menisküs parçasının eklem içine sıkışması ile olur. Kilitlenme sadece menisküs yırtıklarında değil, diğer eklem içi serbest cisimler, tümörler gibi nedenlerle de olabilir. Yalancı kilitlenmelerden de ayırmak gerekir. Kanamalar, kist, yan bağların ve hamstring kaslarının spazmı yalancı kilitlenmeye neden olabilir. Şişlik, eklem şişliği gözle görülebilir olabileceği gibi muayenede tespit edilebilen efüzyon şeklinde de olabilir

    Menisküs Yırtığı Tanısı Nasıl Konur?

    Öykü ve klinik muayene, diğer pek çok kas iskelet sistemi hastalıklarında da olduğu gibi %70 civarında tanı koydurabilir. Yaşlı hastalarda en sık rastlanılan bulgu, yükle artan eklem ağrısıdır. Takılma kilitlenme gibi yakınmalar daha nadirdir ve belirgin bir travma öyküsü yoktur. Dizde şişlik olabilir.

    Muayene sırasında, iç ve dış diz eklem çizgisi hattında hassasiyet ve ağrı görülür. Gözlemleme sırasında, şişlik, kızarıklık, yara, morarma, deformite araştırılır. Eklem hareket açıklığında, özellikle dizi düz yapma hareketinde kayıp ve takılma bulunabilir. Hastaya bazı testler uygulanır. Bu testler sırasında lokalize ağrı, palpe edilebilir klik saptanması, testlerin pozitif olduğunu ve olası bir menisküs yaralanması bulunduğunu gösterir.

    Manyetik rezonans (MR) görüntüleme, menisküs yırtıklarının tanısında en sık kullanılan yöntemlerden birisidir. Yurt içi ve dışında yapılan çeşitli çalışmalarda MR’ın menisküs lezyonlarının tanısındaki doğruluk oranı %65-99 olarak bildirilmiştir. Fizik muayenede diz ekleminin iç ve dış kısmında baskıyla hassasiyet var.

    Meniküs Tedavisi Nasıl Olur?

    Menisküs tedavisi için ameliyatsız yöntem genellikle ilk başvurulan tedavi yöntemidir. Ev içinde uygulanabilen fizik tedavi programları, dinlenmenin yanında aktivite modifikasyonu, buz ve yangı alıcı ilaçlar, menisküs yırtıklarında kullanılan cerrahi dışı tedavi programıdır. Kas gevşeticiler ve ağrı kesiciler menisküs  tedavisine eklenebilir. Ameliyatsız menisküs tedavisindeki amaç; şişliği ve ağrıyı azaltmak, eklem hareket açıklığını sağlamak, diz eklem fonksiyonlarını arttırmak, kas gücü ve hastayı normal yürüyüş paternine geri döndürmektir. Eş zamanlı olarak, hastalardan şikayetlerini ortaya çıkaracak veya arttıracak aktiviteleri kısıtlamaları istenir.

    Eklem sertliği oluşturabilecek mutlak istirahat önerilmemektedir. Başlangıç tedavileri; buz, elevasyon, yangı alıcı romatizmal ilaçlar ve dizliktir. Ek tedaviler iyileşme potansiyeli ile hastanın hedeflerine bağlıdır. Basit yırtıklar kompleks yırtıklara göre daha kolay iyileşir. Menisküsün dış bölgesindeki yırtıklar ‘kırmızı bölge’ olarak adlandırılır ve kanlanması vardır ve santral yerleşimli, kanlanması olmayan bölgedeki yırtıklara göre daha fazla iyileşme potansiyeline sahiptir.

    Menisküs diz ekleminde bulunun normal bir yapıdır. Eğer yapısında her hangi bir bozukluk yoksa tedavi gerektirmez. Halk arasında menisküs yırtığı tedavisine kısaca menisküs tedavisi denilir. Menisküs tedavi yöntemlerine karar verirken; hastanın yaşı, mesleği, beklentileri, aktivite durumu, yırtığın tipi, uzunluğu, yerleşim yeri, eşlik eden diğer yaralanmalar göz önünde bulundurulmalıdır Tedavideki amaç ağrı ve diğer şikayetleri azaltmak, fiziksel yetersizliği ve engelliliği azaltmak, eklem hareketini korumak ve artırmak, yaşam kalitesini artırmak, hastaları hastalığın doğası ve yönetimi konusunda bilgilendirmektir. Akut dönem, sıklıkla dizde şişlik ve ağrı ile karakterizedir. Bu dönemde ilk hedef ağrının giderilmesi olmalıdır. İstirahat, soğuk uygulama, kompresyon, elevasyon, ağrı kesici ve yangı alıcı ilaçlar, fizik tedavi sayılabilir. Yürümek için yardımcı cihaz önerilebilir. Akut dönemde eklem hareket açıklığını koruyucu egzersizler, tekrar sayısının düşük tutulması şartıyla önerilmektedir.

    Yukarıda ki başlık altında da belirtildiği gibi menisküs yapısında yırtık olduğu zaman tedavi edilir. Menisküs yırıtığı tedavisi kişiden kişiye ve yırtığın derecesine göre farklılık gösterir. Acil ameliyat olmayı gerektirecek durum olmadığı sürece ameliyatsız tedaviler tercih edilmelidir. Ameliyatsız menisküs tedavisi, akut yani yeni olan yırtıklarda istirahat, ilaç, soğuk uygulama gibi basit evde yapılacak tedavilerdir. Eski yırtıklara bağlı şikayetlerde hastanın şikayet ve fizik muayene bulgularına göre uzman doktor tarafından tedavi planlanmalıdır.

    Menisküs Tedavisi Nedir?

    Menisküslerin temel fonksiyonu, uyluk ile kaval kemiği arasındaki kuvvetlerin iletimi ve dağılımıdır. Vertikal kuvvetler menisküslerin içinde dairesel strese çevrilerek eklem kıkırdağında aksiyel yük azaltılmaktadır. Menisküsler kaval ve uyluk kemiği arasında tampon ilişkisi görerek, uyluk basıncın daha geniş bir kaval kemiği yüzeyine dağılmasını sağlamaktadırlar. Menisektomili yani menisküsü alınan dizlerde yüzey alan, dizin genelinde yaklaşık olarak %50 azalmıştır ve  temas basıncın arttığı gösterilmiştir. Normal dizlerde şok emme kapasitesi de menisküsü alınan dizlere göre %20 daha fazladır. Bu da diz kireçlenmesi için ciddi bir risk faktörüdür. Bu yüzden ameliyat son seçenek olarak akılda tutulmalıdır.  Menisküsler kaval kemiğinin eklem yüzeylerini derinleştirip, birer yuva oluşturarak uyluk ile uyumu ve eklemin stabilitesini sağlamaktadır. Stabilizatör etki, diz bükülüyken düz pozisyona geçerken kayma ve rotasyon hareketi anında belirginleşmektedir. Hareket sırasında sinovyal ve kapsül gibi çevre yapıların eklem içinde sıkışmasını önlemektedirler. Sinovyal sıvının yani diz ekleminde bulunan eklem sıvısının, eklem yüzeyine eşit olarak dağılımını sağlayarak eklem kıkırdağının beslenmesine yardımcı olmaktadırlar.

    Menisküs Yırtığı Tedavisi

    Menisküs yırtığı tedavisi kesinlikle uzman doktor tarafından yapılmalıdır. Tedaviyi planlamadan önce kas iskelet sistemi anatomisine hakim, tıp eğitimi almış hekim ayrıntılı muayene eder. Gerekirse tahlil istenir. Ameliyatsız tedaviler için hastanın hastaneye yatışı gerekmez. Hasta tedavisini oldıktan sonra günlük hayatına devam edebilir. Diz iğnesi yapıldıysa kısa süreli spor istirahati önerilir. Uzman doktor gözetiminde, yardımcı sağlık personeli olan fizyoterapistler egzersiz  yaptırır. Fizyoterapistlerin eşliğinde yapılan egzersiz tedavisinde, fizik tedavi uzman hekimi belli aralıklarda hastanın durumunu mutlaka değelendirmelidir. Bu yüzden, doktorun olmadığı merkezlerde menisküs yırtığı tedavisi yapılması uygun değildir.

    Menisküs Tedavisi İlaçları

    Yeni olan menisküs yırtığı, sıklıkla dizde şişlik ve ağrı ile karakterizedir. Bu dönemde ilk hedef ağrının giderilmesi ve şişliği azaltmak olmalıdır. Ağrıyı azaltmak için çeşitli ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar arasında, steroid olmayan yangı alıcı ilaçlar ve  basit ağrı kesiciler sayılabilir. Yangı alıcı ilaçlar yan etki durumlarından dolayı doktor tarafından reçete edilmeli ve hekimin önerdiği miktar ve sürede kullanılmalıdır.

    Menisküs Tedavisi Ne Kadar Sürer

    Menisküs tedavisinin süresi hastanın durumuna göre değişir. Hasta eğitimi, hastaların hastalık hakkında bilgilendirilmesi, tedavi yöntemleri hakkında bilgi verilmesi tedaviye aktif katılımlarını arttırır ve menisküs tedavisine olumlu katkı sağlar. Kilo Verme, baston, yürüteç ve koltuk değneği gibi yardımcı cihazlar ekleme binen yükün azalmasını sağlayarak ağrı ve fonksiyonel kapasiteyi olumlu yönde etkilemektedir.

    Menisküsün Tedavisi Var Mı?

    Diz eklemi birden fazla düzlemde hareket yeteneği olan ve vücut ağırlığının büyük bir bölümünü taşıyan bir eklemdir. Bu durum, diz eklemini travmaya açık hale getirmekte ve diz yaralanmaları sonrası menisküs yırtığı gelişmektedir. Menisküs yırtıkları özellikle genç erişkin popülasyonu etkileyen, ağrı, fonksiyon ve denge bozukluğuna yol açabilen lezyonlardır. Menisküs yırtığı, ağrı yapabileceği gibi postüral dengeye olan olumsuz etkisi de pek çok çalışmada gösterilmiştir. Bu durumun menisküs yırtıkları sonucu mekanoreseptörlerin (mekanik basınç yada bozulmaya cevap veren, değişiklikleri tespit eden yapılar) zarar görmesi ya da kaybına bağlı olabileceği düşünülmüştür.  Bu yüzden menisküs tedavisi, fizik tedavi uzman hekimi tarafından yapılmalıdır.

    Menisküs Tedavisi FTR

    Menisküs yırıtığıne bağlı gelişen ağrı nedeniyle diz eklemine yük verilmesinin azaltılması kas fonksiyonunda daha belirgin bir düşüşe, sonuçta dengenin azalmasına, yürüyüş değişikliklerine ve fonksiyonel bağımsızlığın kaybına neden olur. Ağrı aynı zamanda kas gücünü azaltarak, fiziksel aktivitelerin daha zor yapılmasına neden olur. Dengede bozulma, kas kuvvetinde azalmaya bağlı olabileceği gösterilmiştir. Kas gücündeki azalma, ağırlık merkezinin ayak bileği ekseni önünde kalmasına, bu da denge sorunlarına ve düşmelere neden olmaktadır. Geliştirilmiş kas kuvveti, ağırlık merkezinin ayak bileği eksenine yer değiştirmesini ve daha iyi statik dengeyi sağlayabilir. Ameliyat olan veya olmayan menisküs yırtıklı hastalarda gelişen ağrı, kas güçsüzlüğü, dizde boşalma hissi, kilitlenme, denge bozuklukları gibi şikayetlere ve yaşam kalitesinde bozulmaya neden olur. Bütün bu nedenlerden dolayı, menisküs tedavisinde, ftr  uzman doktorunun önemli bir rolü vardır. Çünkü fizik tedavi uzmanı, kas- iskelet sistemiyle ilgili hastalıkların tanısını ve bunların tedavilerini gerçekleştirir. Hastanın ağrısını azaltır, kas gücü kaybını, eklem hareketi kısıtlılığını, yürüyüş bozukluğunu, denge bozukluğu gibi sorunları düzelterek ve performansını iyileştirir. Fizik tedavi doktoru, üniversitelerin tıp fakültesi eğitimini başarıyla tamamlayan ve sonrasında ise fiziksel tıp ve rehabilitasyon alanında uzmanlık eğitimini elde etmiş hekimlerdir. Menisküs tedavisi yöntemleri için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

    Menisküs Tedavisi PRP

    Menisküs yırıtığıne bağlı gelişen ağrı nedeniyle diz eklemine yük verilmesinin azaltılması kas fonksiyonunda daha belirgin bir düşüşe, sonuçta dengenin azalmasına, yürüyüş değişikliklerine ve fonksiyonel bağımsızlığın kaybına neden olur. Ağrı aynı zamanda kas gücünü azaltarak, fiziksel aktivitelerin daha zor yapılmasına neden olur. Dengede bozulma, kas kuvvetinde azalmaya bağlı olabileceği gösterilmiştir. Kas gücündeki azalma, ağırlık merkezinin ayak bileği ekseni önünde kalmasına, bu da denge sorunlarına ve düşmelere neden olmaktadır. Geliştirilmiş kas kuvveti, ağırlık merkezinin ayak bileği eksenine yer değiştirmesini ve daha iyi statik dengeyi sağlayabilir. Ameliyat olan veya olmayan menisküs yırtıklı hastalarda gelişen ağrı, kas güçsüzlüğü, dizde boşalma hissi, kilitlenme, denge bozuklukları gibi şikayetlere ve yaşam kalitesinde bozulmaya neden olur. Bütün bu nedenlerden dolayı, menisküs tedavisinde, ftr  uzman doktorunun önemli bir rolü vardır. Çünkü fizik tedavi uzmanı, kas- iskelet sistemiyle ilgili hastalıkların tanısını ve bunların tedavilerini gerçekleştirir. Hastanın ağrısını azaltır, kas gücü kaybını, eklem hareketi kısıtlılığını, yürüyüş bozukluğunu, denge bozukluğu gibi sorunları düzelterek ve performansını iyileştirir. Fizik tedavi doktoru, üniversitelerin tıp fakültesi eğitimini başarıyla tamamlayan ve sonrasında ise fiziksel tıp ve rehabilitasyon alanında uzmanlık eğitimini elde etmiş hekimlerdir. Menisküs tedavisi yöntemleri için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

    Ameliyatsız Menisküs Tedavisi

    Buz, yangı ve ödem alıcı ilaçlara ek olarak fizik tedavi ve rehabilitasyon önerilir. Diz eklem içine yapılacak iğneler de tedavide oldukça başarılıdır. PRP, hidrojel, SVF, hyaluronik asit, nöral terapi gibi diz iğneleri kullanılır. Hastaların büyük bir kısmı ameliyatsız meniskük yırtığı tedavileri ile iyileşmektedir.

    Ameliyatsız menisküs tedavisi arasında sayılan trombosit açısından zengin plazma (PRP), hidrojel ve SVF birçok farklı dejeneratif yumuşak doku problemlerinde başarıyla kullanılan popüler bir yöntemdir. Kök hücre tedavisi, yumuşak doku lezyonlarında umut verici bir tedavi seçeneği olan otolog bir büyüme faktörü ve sitokin kaynağıdır.

    Menisküs Ameliyatı

    Menisküs tedavisinde ameliyatsız tedavi ve cerrahi tedavi (menisektomi, tamir) seçenekleri mevcuttur. Orta yaşlı ve yaşlı yetişkinlerde, sıklıkla diğer diz eklem yapılarında da dejeneratif değişiklikler bulunur. Şimdiye kadar, stabil menisküs yırtıkları olan orta yaş ve üstü kişilerde cerrahi yaklaşımların üstünlüğünü gösteren yeterli kanıt düzeyi bulunmamaktadır. Mevcut veriler; yaşlı erişkinlerdeki menisküs yırtıklarında, cerrahi düşünülmeden önce, ilk basamak menisküs tedavisi olarak ameliyatsız menisküs tedavisi denenmesini desteklemektedir. Bununla birlikte çalışmalar, mekanik semptomları bulunan hastalarda cerrahi müdahalelerin gerekli olabileceğini göstermektedir.

    Artan yaş ile birlikte, diz ekleminde kireçlenme başlar. Yaşlı hastalarda, eğer menisküs yırtıklarına kıkırdak hasarı da eşlik ediyor ise, menisküs yırtığına yönelik uygulanacak cerrahi yöntemlerden hedeflendiği gibi iyi sonuçlar alınamamaktadır. Bu nedenle ameliyatsız menisküs tedavisi seçenekleri düşünülebilmektedir.

    Menisküs Egzersizleri Nelerdir?

    Menisküs tedavisinin merkezinde, fizik tedavi ve rehabilitasyon bulunmaktadır. Egzersizler ile eklem hareket açıklığının sağlanması, hamstring kaslarının esnekliğinin arttırılması, kuadriseps kaslarının güçlendirilmesi hedeflenir. Destekleyici ortezler, ağrının azaltılmasının yanı sıra diz fonksiyonlarında artışı da destekler. Egzersiz programları hastaya özgün hazırlanmakta olup, birçok farklı şekilleri mevcuttur. Kontrollü egzersiz programlarının yanında ev egzersizleri başlanan hastalarda menisküs tedavisinde başarılı sonuçlar bildirilmiştir.  Ağrının azalması ve hayat kalitesi gelişmenin yanı sıra anksiyetede de azalma olur. Fizik tedavinin ağrıyı azaltıcı etkisinin yanında mekanik semptomları da azaltır.

    Menisküs Tedavisinde Son Gelişmeler

    Çalışmalarda, kilo vermenin diz ağrılarını azalttığı ve fizik tedavide eş zamanlı uygulanırsa tedavi sürecine olumlu etkileri olduğu bildirilmiştir. Teichtahl ve ark., menisküs yırtığı olan ve olmayan 250 katılımcının bulunduğu çalışmada, kilonun diz ağrısı üzerindeki etkilerini incelemiştir. Menisküs yırtığı bulunan hastalarda, artan kilo ile birlikte kıkırdak hacminde hızlı kayıp ve diz ağrılarında artış saptanmıştır. Ayrıca, %1’lik kilo kaybının kıkırdak kaybında ve diz ağrılarında azalma ile sonuçlandığını göstermişlerdir. Sonuç olarak, menisküs yırtığı bulunan kişilerde kilo vermenin konservatif menisküs tedavisi sürecinde önemli rol aldığı gösterilmiştir. Menisküs tedavisinde son gelişmeleri sitemizden takip edebilirsiniz.

    Menisküs Tedavisi Ankara

    Menisküsler, günlük yaşam ve spor aktivitelerinin istenen kalitede ve tatmin edici şekilde sürdürülebilmesi için kritik öneme sahip anatomik yapılardır. Fonksiyonlarını; dengelenmiş yük aktarımı, yük emilimi, eklem stabilitesi, kayganlık, eklem kıkırdağının beslenmesi, eklem yüzleri arası uyumun sağlanması şeklinde sıralayabiliriz. Menisküslerin bahsedilen bu fonksiyonlarının kaybı, eklem içi temas basınçlarında artışa sebep olarak, zaman içinde kıkırdak hasarlanmaları ile sonuçlanır.

    Menisküs tedavisi için,  Ankara’da çeşitli merkezler bulunmaktadır. Tedaviye başlanmadan önce hekim muayenesi gerekmektedir. Bazı tedavileri (prp, hidrojel, diz iğnesi vb) hekimin kendisi uygular  bazı tedaviler ise (egzersiz vb) hekime bağlı çalışan fizyoterapistler tarafından yapılır.  Ankara’da menisküs yırtığı tedavisi için klinik araştırırken, muayene, tedavi ve takibin doktor tarafından yapılıp yapılmadığı mutlaka sorgulanmalıdır.

    Ankara’da bulunun Dr Soytürk kliniğinde, menisküs tedavisi uzman doktorumuz tarafından başarı ile uygulanmaktadır.

    Menisküs Tedavisi Ücretleri

    Menisküs yırtıkları en sık karşılaşılan diz yaralanmasıdır ve tüm yaş gruplarında spor, travma gibi bir çok nedenle ortaya çıkabilir. Menisküs diz ekleminin önemli bir parçasıdır ve diz fonksiyonları devamı için hayati öneme sahiptir. Menisküsün eklem stabilitesi üzerine destekleyici etkisi şok absorpsiyon etkisi, diz eklem yüzey uyumunu arttırarak dengeli yük iletimi üzerine etkisi, derin duyu üzerine etkilerinin ve kırkırdak beslenmesi üzerine olumlu etkilerinin bilinmesiyle, menisküs dokusunun korunması ve tedavisi üzerine ilgi arttı. Menisküs yırtığı tedavi ücretleri, uygulanan tedaviye göre farklılık gösterir. Uygulanacak tedavi, mutlaka fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekimi ya da ortopedistler tarafından belirlenmelidir. Menisküs tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.