Kuru İğneleme tedavisi nedir?

Kuru İğneleme tedavisi, tetik noktasının tedavisi için çok ince bir iğnenin deriden itildiği bir tedavidir. Tamamlayıcı bir tedavi olan kuru iğne tedavisi tetik noktayla ilişkili olan ve geniş bir alana yayılan ağrıya sebep olan gergin kas bantlarının gevşemesi için kullanılır. Bazen bu tetik noktalar günlük işleri yapmayı zorlaştırır çünkü alana her dokunulduğunda ağrı olur ve ağrı vücudun yakın bölgelerine yayılır.

Kuru iğne tedavisinde ilaç kullanılır mı?

Islak iğneleme, kortikosteroidler, anestetik, sklerozanlar ve diğer ajanları veren içi boş iğneleri içerirken, kuru iğne tedavisi, kasların, ligamentlerin, tendonların, subkutan fasya ve yara dokusuna enjeksiyon uygulanmadan bir iğnenin sokulmasını içerir.

Kuru iğneleme ve akupunktur arasında fark nedir?

Kuru iğneleme aynı zamanda enerji meridyenlerini engellemeye ve vücut sistemi içinde denge oluşturmaya yardımcı olan akupunkturdan farklıdır. Akupunktur vücudun ve bedensel organların etrafındaki enerji akışını ele almak üzerine odaklanırken, kuru iğneleme ağrı ve sakatlığa yol açan belirli bir tetik noktasını uyarmaya odaklanır.

Kuru iğnelemenin faydaları nelerdir?

Kuru iğnelemenin faydaları bilimsel çalışmalarda ortaya konulmuştur. Ortopedi ve Fizik Tedavisi Dergisinde yayınlanan bir araştırmada, araştırmacılar kuru iğnelemenin boyun ve kol ağrısını azaltmaya yardımcı olup olmadığını belirlemek için şimdiye kadar yapılan en iyi klinik araştırmaların sonuçlarını analiz etti. Araştırmacılar, miyofasyal ağrı sendromu veya ağrılı tetik noktalarda kuru iğnelemenin etkili bir ağrı kesici aracı olabileceğini keşfetti. Miyofasyal tetik noktaları sık görülen bir ağrı türüdür.

Kuru İğneleme

Kuru iğne tedavisi acıtır mı?

Kuru iğne tedavisi acı vermeyen bir tedavidir. Kas içinde bulunan tetik nokta üzerine basıldığında acı verir. Kuru iğne tedavisiyle ağrılı tetik noktalar ortadan kaldırılır. Kuru iğneleme manuel terapi gibi gibi diğer tekniklerle birlikte kullanıldığında yararlı bir tedavi olarak hizmet eder. Bu tetik noktalar, tekrarlayan zorlanmaya bağlı kas hasarının sonucudur. Üzerine baskı uygulandırğında acı verirler ve başka bir bölgede ağrı yaratabilirler ki buna yansıyan ağrı denir. Örneğin, omuz, boyun ve yüz kaslarındaki tetik noktaları baş ağrılarısına neden olabilir çünkü tetik nokta baş bölgesine yansıyan  ağrı yapar. Aşırı egzersiz veya kasa doğrudan travma tetik noktaları gelişimine yol açabilir. Mesleki ve spor faaliyeleri sırasında kasın kullanımı kas kapasitesini aştığında tetik nokta oluşur. Kuru iğneleme, fizik tedavinin diğer türlerinden farklıdır, çünkü acıyı hafifletmek için bu tetik noktalarını uyarma ve gerginliği serbest bırakmaya odaklanmaktadır.

Kuru iğneleme yöntemi nedir?

Kuru iğneleme işleminde katı filament iğne kullanılır. Genellikle manuel terapistin elle ulaşmadığı bölgelerde, kaslarda kuru iğneleme yapılır.

Kuru iğne tedavisi nasıl yapılır?

Kuru iğne tedavisinin nasıl ve hangi bölgeye yapılacağına muayene sonucuna göre karar verilir. Tetik noktaların tedavisinde kuru iğneleme tekniklerini kullanırken doktor tedavi edilecek kastaki gergin bandı ve  en hassas noktayı dokunarak belirler ve tedavi edilmesi gereken tetik noktayı teyit eder.

Kuru iğne tekniği nasıldır?

İğne bir tüpün içindedir. Tedavi edilecek bölge diğer elle kıskaç şeklinde veya düz tutarak sabitlenir. Manuel terapist hassas alanları parmaklarıyle hisseder. İğne tüpten yavaşça gevşetilir. Tüpün üst kısmına vurularak iğnenin deriye nüfüz etmesine izin verilir. Doktor bir  direnç hissedinceye kadar ya da  yerel bir seğirme tepkisi oluncaya kadar iğne tetik noktasına doğru yönlendirilir.

Lokal seğirme yanıtı, istemsiz oluşan omurilik refleksidir. Araştırmalar, yerel seğirme cevabının bir çeşit hafifletmenin sonucu olduğunu gösteriyor. Bu, bağışıklık sistemi ile ilgili kimyasalların, iltihaplanmanın veya spontan elektriksel aktivitenin salınmasına bağlı olabilir. Hastada istemsiz bir seğirme cevabının olması iğnenin doğru noktaya geldiğini gösterir.İğne tetik noktasını yerleştirdiğinde (yerel seğirme yanıtının alınması bunu gösterir) diğer komşu alanlara yönlendirilir.İğne, yerel seğirme yanıtları durana kadar veya hasta o bölgedeki iğnelere artık dayanamaz hale gelinceye kadar kalan tetik noktalarına doğru yönlendirilir.

İğne ciltten çekildiğinde, şişme ya da ağrının önlenmesine yardımcı olmak için iğnenin çıktığı yere basınç uygulanır. Yüzeysel kuru iğneleme terapisi sırasında, iğne sadece bir tetik noktasının yakınında bulunan bir kas içine yerleştirilir, ancak yerel seğirme tepkisinin olması beklenmez. İğne yaklaşık 30 saniye yerinde tutulur ve sonra çekilir. Tetik noktası ilk turdan sonra hala hassas gibi görünüyorsa, iğne 2 dakika boyunca tekrar aynı bölüme yerleştirilir.Yüzeysel kuru iğneleme ile kısa süren terapi aralıklarıyla tetik nokta hassasiyetini hafifletmeye çalışılır. Yüzeysel kuru iğneleme, derin kuru iğnelemeyi tolere edemeyen hastalar için tercih edilen bir tekniktir.

Kuru iğneleme ne işe yarar?

Kuru iğnelemede, cilde nüfuz etmek için ince filiform bir iğne kullanılarak miyofasyal tetik noktaları, kas ve bağ dokuları uyarılır, bu işlemin sonucuda ağrı ve hareket bozuklukları giderilir. Amerikan Fizik Tedavi Derneği’ne göre, aşağıdakileri içeren çeşitli tanılarda tetik noktalar tespit edilmiştir ve bu tetik noktaları ortadan kaldırarak hastalıkları tedavi etmek mümkündür.

  • Migren,
  • Gerilim tipi başağrısı,
  • Karpal tünel sendromu,
  • Tenisçi dirseği,
  • Golfçu dirseği,
  • Gece krampları,
  • Boyun ve sırt ağrıları,
  • Tendinit,
  • Bel, kalça, diz ve ayak bileği ağrıları,
  • Hayalet ağrılar,
  • Kompleks bölgesel ağrı sendromu.

Kuru iğne tedavisi aynı zamanda iskelet kası, fasia ve bağ dokusunda görülen işlev bozukluklarını tedavi etmek için de kullanılır. İşlev bozukluklarını azaltır ve vücut yapısını eski haline getirir.

Kuru iğnenin faydaları nedir?

Kuru iğnenin tedavisini üç başlıkta toplamak mümkündür.

  1. Ağrıyı tedavi eder: Birçok çalışma, kuru iğne tedavisinin hastanın ağrı veya özürlülüğünde anında veya kısa süre sonra iyilesmeler olduğunu gösterdi. Fiziksel tıp ve rehabilitasyon dergisinde 2007 yılında yayınlanan bir çalışmada,  tetik noktaların kuru iğne tedavisiyle omuz ağrısını önemli ölçüde azalttığı öne sürüldü. Çalışmada iki taraflı omuz ağrısı ve aktif miyofasyal tetik nokta olan 14 hastanın tek omzuna kuru iğneleme tedavisi, diğer omzuna da  kontrol olarak herhangi bir tedavi yapılmadı. Kuru iğneleme,  omzunun aktif ve pasif eklem hareketlerini artırdı ve ağrısını önemli oranda azalttı.
  2. Hareketi iyileştirir: Araştırmalar, kuru iğne ve egzersiz tedavisinin birlikte yapıldığı hastaların günlük yaşam aktivitelerinde daha hareketli olduklarını gösteriyor.
  3. İyileşme sürecini hızlandırır: Kuru iğneleme tedavisi gören hastalar daha az acı çeker ve çoğu hasta ilk tedaviden hemen sonra faydaları hissediyor. Ortopedi dergisinde yayınlanan raporlara göre kuru iğne tedavisi rutin tedavi protokolüne eklendiğinde hastaların fonksiyonu çok daha hızlı bir şekilde geri geliyor.

Kuru iğne tedavisinin yan etkisi var mı?

Kuru iğneleme, iğne fobisi ya da iğnelerle tedavi edilmekle ilgili diğer kaygıları olmayan hemen hemen tüm hastalar için uygundur. Her türlü tedavi gibi kuru iğneleme, iğnenin yapıldığı yerde ağrı, kas ağrısı, yorgunluk ve morarma gibi istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Tecrübeli bir uzman doktorun elinde, kuru iğneleme, güvenli ve etkili bir tedavi seçeneğidir.

Kuru iğne hangi hastalıklarda kullanılır?

  1. Boyun, sırt ve bel ağrıları,
  2. Boyun ve bel fıtığı,
  3. Karpal tünel sendromu gibi sinir sıkışmaları,
  4. Kas romatizması,
  5. Kireçlenme,
  6. Omuz sıkışma sendromu,
  7. Tenisçi dirseği dediğimiz kas tendon problemleri,
  8. Kol ve bacak ağrıları,
  9. Başağrısı,
  10. Kas gerilmeleri,
  11. Kas düğümlenmeleri,
  12. Diz ağrısı başta olmak üzere her türlü eklem ağrısı,
  13. Topuk dikeni,
  14. Diz kireçlenmesi,
  15. Kalça kireçlenmesi,
  16. Fibromiyalji sendromu,
  17. Omuz ağrısı,
  18. Omuz kas yırtıkları,
  19. Menisküs yırtığı,
  20. Priformis sendromu,
  21. Fibrozit,
  22. Omuz impingment sendromu(omuz sıkışma sendromu),
  23. Kas krampları,
  24. Boyun düzleşmesi,
  25. Bel düzleşmesi,
  26. Omurga eğrilikleri,
  27. Duruş bozuklukları,
  28. Bel kayması,
  29. Faset eklem sendromu,
  30. Bel tutulması,
  31. Boyun tutulması

Hasta Yorumları

Fizik Tedavi- Elif Erzurumlu Daha da iyi olacağına inanıyorum

Bundan 10 ay önce oğlumu desteksiz bir şekilde kaldırdığım için belimde fıtık oluştu. Fizik tedavi doktoruna da beyin cerrahi doktoruna da gittim. Gittiğim doktorlar fıtığın küçük olduğunu söyleseler de belimde sürekli bir ağrı oluşmuştu bel ağrısına alışamamışken sol dizimde bir kıkırdak aşınması bu ağrı bel ağrımı unutturmuştu çalıştığım okuldaki arkadaşımın tavsiyesi ile Yasemin hanıma geldim Yasemin Hanım ağrılarımın geçeceğine dair beni çok güzel telkin etti korkarak geldiğim seanslarda onun güler yüzü ve desteği ile rahatladım. Şu anda 4. Seanstan çıktım bel ağrılarım büyük oranda geçti diz ağrım %40 oranında yok oldu daha da iyi olacağına inanıyorum Yasemin hanıma güler yüzü ve başarılı tedavisi için çok teşekkür ederim.

Fizik Tedavi- Elif Erzurumlu Daha da iyi olacağına inanıyorum

Uzm. Dr. Yasemin SOYTÜRK

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon