Gebeliğin 25 Haftası

Gebeliğin 25 Haftası

Bebeğinizin hareketlerini en fazla hissedebileceğiniz dönemdesiniz! Bebeğinizin baş- popo uzunluğu 22 cm, ağırlığı 780 gr kadardır. Uzunluğu değişmeye ve kilo almaya başlamıştır. Bebeğinizin bu hafta dişleri büyüyor. Tat alma duygusu gelişiyor. Buruş buruş cildi artık düzgünleşmeye ve her geçen gün birazcık daha yeni doğan bir bebeğe benzer. Artık saçları da çıkmaktadır. Karın içinde rahmin hızla büyümesine bağlı olarak mide yanmaları ve hazımsızlık daha da artmıştır. Dönem dönem burun kanamalar olabilir. Bu kanamalar gebelik süresince artan hormonlarımın etkisine bağlıdır.

Doktorunuz aksini önermedikçe egzersiz yapmaya devam edebilirsiniz. Ama birkaç kurala uymalısınız: Eğer kendinizi aşırı yorgun hissederseniz, herhangi bir yerinizde bir acı duyarsanız, baş dönmesi olursa ya da nefes nefese kalırsanız hemen egzersizi bırakmalısınız. Sırt üstü yere uzanmanızı gerektirecek ya da dengenizi kaybetmenize sebep olabilecek her egzersizden kaçınmalısınız. Günde en az 2 lt su içtiğinizden emin olun. Egzersize ısınma hareketleriyle başlayın, egzersizi bırakırken de yaptığınız hareketin hızını yavaşça keserek bırakın.

24-28. haftalar arasında 50 gr glukoz (şeker) yükleme testiniz yapılacaktır. Bu test ile daha önce şeker hastalığı olmayan gebelerde bile sadece gebelikte ortaya çıkan, anne ve bebeği olumsuz etkileyen (iri bebek, zor doğum vb.) şeker hastalığı (gestasyonel diabet) açığa çıkarılmaya çalışılır. Aç veya tok karna (tercihen açlığı takiben açlık kan şekeri ölçüldükten sonra) 50 gr glukoz (şeker) verildikten 1 saat sonraki kan şekeri ölçümü 140 mg /dl altında olmalıdır.

Yine bu dönemde doğum öncesi kan durumunu tespit etmek amacıyla kan sayımı yapılmalıdır. Eğer her kontrolde düzenli olarak yapılmıyorsa, en azından bu dönemde doğumda gelişecek olası bir kanama problemine karşı vücut demir depoları gerekli olursa yedeklenmelidir.

Op. Dr. Ümmügülsüm SOYTÜRK

Kadın Hastalıkları ve Doğum

Gebeliğin 25 Haftası