Gebeliğin 22 Haftası

Gebeliğin 22 Haftası

Bebeğinizin baş- popo uzunluğu 19 cm, ağırlığı 450 gr kadardır. Gözleri de hemen hemen oluşumunu tamamladı ama irislerinde (Gözün renkli olan tabakası) hala pigment bulunmuyor. Eğer rahminizin içini görebiliyor olsaydınız, onun o tüm vücudunu kaplayan lanugo denilen tüylerini ve tenindeki derin kırışıklıklarını da görebilirdiniz. Kasları güçlenmeye devam etmektedir. Kaş ve kirpikleri oluşmuştur.

Bebeğin hareketleri daha anlamlı hale gelmiştir. Seslere hareketle yanıt verir ve güzel sesleri ayırt eder. Karnının içinde, bazı önemli hormonları salgılamaya yarayan pankreasın da gelişimi devam ediyor.

Bebeğinizle konuşabilir, hatta ona şarkılar söyleyebilirsiniz. Doğumdan sonra aynı seslerle bebeği daha kolay sakinleştirebilirsiniz. Erkek bebeklerde testisler karın boşluğundan aşağıya doğru inmeye başlar. Kızlarda rahim ve yumurtalıklar yerini almış, vajina oluşmuştur. Dilde tat tomurcukları oluşmaya başlar. Dokunmayı hissedebilecek kadar beyin ve sinir uçlarındaki gelişme gerçekleşmiştir. Vücudunun diğer kısımlarını hissedebilir, hareketlerini görebilir.

Androjen olarak bilinen seks hormonları; yanaklarınızda, üst dudak bölgenizde ve çenenizde tüylenmeye neden olabilir. Göbeğinizdeki, kollarınızdaki, bacaklarınızdaki ve sırtınızdaki tek tük tüyler, gün geçtikçe çoğalabilir.

Hamileliğiniz boyunca, ayaklarınız belki yarım numara daha büyüyebilir çünkü gevşek bağ dokuları ayaklarınızı biraz genişletebilir. Doğuma kadar ayaklarınız şişeceği için de sorun yaşayabilirsiniz. Büyüyen ayaklarınıza göre daha rahat ayakkabılar tercih edebilirsiniz.

Kramplar daha sık görülmeye başlar. Bazan aşırı derecede rahatsız edici olabilir. Braxton-Hicks denen günde 4-5 kez, ağrısız, yaklaşık bir dakika süren rahim kasılmaları görülebilir. Rahim göbeğin iki parmak üzerine kadar büyümüştür.

Etkinliği tartışılmakla birlikte, krampları önlemek için kalsiyum ve potasyumdan zengin yiyecekler alabilirsiniz. Yatmadan önce ılık bir bardak süt, muz, greyfurt veya portakal faydalı olabilir. Kramp olustuğunda sertleşen kasın tersi yönde bacaklarınızı germek krampın daha çabuk düzelmesini sağlayacaktır.

Op. Dr. Ümmügülsüm SOYTÜRK

Kadın Hastalıkları ve Doğum

Gebeliğin 22 Haftası