Tırnak

Tırnak

Tırnaklarımız parmak uçlarımızı korur ve beceri gerektiren işler yapmamıza izin verir. Bazılarımız içinde estetik öneme sahiptir. Çünkü ellerimiz yaptığımız her işte kolayca gözlenebilir. Birçok sistemik hastalıkta da karakteristik tırnak değişiklikleri gözlenir. Sarı tırnakta bunlardan biridir. Tırnaklar eğer sararmış, kalınlaşmış ve küçülmüşse tırnağın mantar enfeksiyonu ile oluşur ya da tırnak biriminin patolojik hasarlara cevabı sonucu oluşur. Bunlar; Tüberküloz, astım, solunum yollarının kanserleri ve solunum sistemi hastalıkları, akciğer zarında su birikmesi olan plevral effüzyondur. Buna bir de alt extremitenin (bacaklarda görülen) ödemi eklenirse sarı tırnak sendromu olarak bildiğimiz bir tablo oluşur.

Tırnak sağlığı genel vücut sağlığımızı ve fonksiyonlarımızı da etkileyebilir veya bu etkilerin bir göstergesi olarak kabul de edilebilir. Toplum genelinde görülen tırnaklarda ki sıkıntılarının en temel kaynağı beslenmede yaşanılan yetersizlik olabilir. Beslenme sonrasında devreye giren sindirim sisteminde yaşanılan dengesizlikler neticesinde de problemler yaşanabilir. Bu konu üzerine çalışan dünya genelindeki hekimlerin görüşlerine bakıldığı zaman tırnakta ki problemlerinin Sistemik hastalıklarında kaynağı olan sağlıklı yaşamdan uzaklaşmadır. Bunu destekleyen yurt dışında birçok görüşe rastlanmıştır.

Tırnaklarda en çok şikâyet edilen problem tırnak üzerindeki pürüzler ve etten ayrılmış tırnaklardır.

Yaşanılan sıkıntıların görülme sıklığı ve oranı kadınlarda daha fazladır. Buradaki nedenlerden biri olarak çok fazla ıslanıp tekrar kuruyan tırnaklar gösterilmektedir. Bu da kadınların ev işleriyle uğraşırken bu durumla çok fazla karşılaşmasına neden olur. Buradan çıkaracağımız ders kadın ya da erkek suyla alakalı işler yaptığımız zamanlarda eldiven kullanmanın tırnak sağlığımıza olumlu katkı sağlayacağı olacaktır. Alfohidroksi adı verilen losyon veya lanolin içeren kremler de bu tarz tırnaklara uygulanabilir.

Yukarıda bahsettiğimiz üzere beslenme tırnakların sağlığını etkilemektedir. Bu görüşü güçlendiren farklı hekim bakış açılarında da demir eksikliğin olumsuz etkileri yer almaktadır.

Kimyasal içerikli maddeleri cildimizden ve tırnaklarımızdan uzak tutmalıyız. B vitamini, demir, kalsiyum gibi destekleri alarak tırnakların iyileşmelerini kolaylaştırabilirsiniz.

Netice olarak beslenmenize dikkat etmelisiniz. Ayrıca dışarıdan olumsuz etki oluşturabilecek etmenlerin vücudunuzdan uzak tutulmasını sağlamak olmalıdır.

Uzm. Dr. Züleyha SOYTÜRK AŞIK

Dermatoloji ve Kozmetoloji Uzmanı

Tırnak