Atopik Dermatit Egzema

Atopik Dermatit Egzema

Atopik dermatit yoğun kaşıntılı kronik deri hastalığıdır. Bütün yaş gruplarını etkileyebilir, fakat genellikle hayatın ilk 5 yılında oluşur. 3 bölümde sınıflandırılır. Yeni doğan, çocukluk ve yetişkin çağında. Yeni doğanlarda görülen form fazlaca yangı olmaya eğilimlidir ve yüzde, dış yüzeylerde görülür.  Yetişkin form düşük derece inflamasyon eğilimlidir ve sınırlı likenifikasyon (Kaşıntı ve benzeri sebeplerle devamlı tahriş sonucu derinin, liken’e benzer lezyonlarla beraber kalınlaşıp sertleşmesi) ile çoğunlukla iç yüzeylerde olur. Çocukluk formu da bu ikisinin özelliklerini gösterebilir. Fakat zamanla yetişkin forma benzer biçimde gelişim gösterir.

Atopik dermatit Amerikan okul çocuklarında %10-20 tahmini bir prevalansta (Bir toplumda aynı süre içinde belli bir hastalık gösterenlerin sayısı; hastalığın görülme oranı) olan yaygın bir durumdur. Atopik dermatitin artmış sıklığı, atopi (Kişide, bazı alerjenlere karşı aniden gelişen-kalıtsal nitelikte- aşırı duyarlılık hali) hikayesi, olan kişilerde görülür.  Buna rağmen çevrede Atopik Dermatit gelişmesinde rol oynayıcı görülen spesifik olarak yüksek endüstrileşmiş toplulukların içindeki kişiler ve ilerlemiş sosyoekonomik sınıflarda Atopik dermatit için risk fazladır.

Atopik Dermatit hangi durumlar gözlenebilir

Atopik Dermatit hangi durumlar gözlenebilir diye bakacak olursak; Kuru bir cilt, her an yaşanabilen ancak gece olduğu zaman artan kaşınma, cildimizde oluşacak kahverengi ve veya kırmız renkli lekelenmeler, içinde sıvı bulunduracak şekilde iltihabi oluşumlar, pullanmış deri, kalınlaşan ve çatlayan cilt, iyice hassaslaşan ve şişkinlik yapmış deri gibi durumlarla karşılaşabilir.

Bu rahatsızlık nedeniyle uyku kalitenizde bozulma meydana gelebilir. Artan cilt enfeksiyonları da yaşanabilir. Kendi müdahalenizle kullandığınız kremlerde bu rahatsızlıkları dindiremiyorsa kesinlikle uzman bir dermatoloji yani cildiye doktoruna muayene olmanızın tam zamanıdır.

Ailede yaşanmış Atopik Dermatit öyküsü kişide yaşanma ihtimalini yükselten bir etmen olarak görülebilir. Ailede saman nezlesi, alerji, astım gibi rahatsızlıklar yaşanması da kişide bu hastalığın yaşanma olasılığına işaret edebilir.

Son olarak banyo sonrasında cildiniz kurulamayı ihmal etmemenizi öneririz.

Uzm. Dr. Züleyha SOYTÜRK AŞIK

Dermatoloji, Kozmetoloji ve Geleneksel Tamamlayıcı Tıp Uygulayıcısı

0312 210 16 26 Ankara Türkiye

 

Atopik Dermatit Egzema