egzersiz 1Vajinismus hastalarında tam cinsel birleşme anında istemeden gerçekleşen bir kasılma vardır. Her ilişki deneme öncesi kendini psikolojik rahatlatmaya, cesaret toplamaya çalışsa da ilişki anında aynı hayal kırıklığına uğrarlar. İstemsiz kasılan bu pelvik kaslar aslında istemli kontrol edilebilen kaslardır. Bunu günlük hayatımızda idrar tutma esnasında sıklıkla yaparız.

O zaman Vajinismusu aşarken bu kası istemli nasıl kasıp, nasıl gevşettiğimizi iyi öğrenmemiz gerekir.  Kegel egzersizi dediğimiz bu egzersiz her otururken, yürürken, konuşurken rahatlıkla yapabileceğimiz bir egzersizdir.

Kegel egzersizi nasıl yapılır

Kegel egzersizini ilk öğrenirken tuvalette idrarınızı durdurmaya çalışın. İdrarı en az 3-4 saniye durdurmak gerekir. İdrar yaparken öğrendiğimiz kegel egzersizi daha sonra idrar yokken günlük hayatınızda herhangi bir iş yaparken, istirahat halinde yapabileceğimiz bir egzersize dönüşür.

Kegel egzersizini günde 40-50 ile başlayıp, idrar kaçırma gibi klinik şikâyet varlığında 150-200 kere yapmak gerekir. Aklımıza geldikçe tutma hareketini en az 5 saniye olacak şekilde yapıp sonra kendimizi bırakmak gerekir.

Kegel egzersizinin faydaları

Kegel egzersizi vajinismus tedavi aşamasında kullandığımız bir yöntem olması dışında kadının ilişki sırasında yapması orgazm olmasını sağlar. Kadınlar klitoral ve vajinal uyarılır. Vajinal orgazm için g noktası uyarılmalı. Bunun için kegel egzersizi kullanılabilir.

Gebeliğin son haftaları bebek vajene bası yapar. Normal doğumla esneyip açılan vajinal dokular zarar görüp tekrar eski haline gelmeyebilir. Vajenin elastikiyetini kaybetmesi hem erkek hem de kadında cinsel hazzı azaltır. Bu nedenle bazen kadınlar doğum sonrası vajeni daraltma için vajinoplasti ameliyatı veya lazer gibi yöntemlere başvurabilir. Gebelikte ve doğum hemen sonunda yapılan kegel egzersizi vajenin eski haline gelmesini sağlar. Sıkılığını korur. Vajinal gevşeme ve sarkma tedavisi amaçlı yapıyorsak günde 150-200 kere yapmalıyız. 6 hafta sonra olumlu etkilerini görmeye başlarız.

İlerleyen yaşla birlikte tüm dokuların elastikiyetinin azalması gibi vajinal elastikiyette kaybolur. Zor doğumlarda süreci hızlandırır. Kadınlarda mesane rahim ve bağırsaklarda sarkma ve buna bağlı şikayetler başlar. En sık kliniğe öksürüp hapşırmayla idrar kaçırma olarak gelir. Eğer kegel egzersizini rutinimize yerleştirirsek bu şikayetlerle karşılaşmayız. Özellikle 1 ve 2. Derece sarkması olan hastalarda cerrahiye gerek kalmadan sadece kegel egzersizi ile şikayetlerinizden kurtulabilirsiniz. Gereksiz yapılacak cerrahiden de kurtulmuş olursunuz.

SİZDEN GELENLER
RANDEVU TALEBİ