Vajinismus hastalığı ortaya çıkış zamanına göre iki şekilde karşımıza çıkar

Birincil (primer) vajinismus

Birincil vajinismus kadının ilk cinsel ilişkisi sırasında pelvik kaslarında kasılmadan dolayı cinsel ilişkide bulunamaması veya ağrılı bir ilişki yaşaması durumudur.  Yani primer vajinismus dediğimiz durum ilk cinsel birleşmede karşımıza çıkar.

Eş cinsel ilişkide bulunamaz ve vajen açıklığında bir duvar hissi olduğundan bahseder. Cinsel birleşme imkânsız, fazlasıyla zordur. Birincil vajinismus da cinsel birleşme olmadan devam eden evliliklerin yaygın nedenidir. Bu vajinismus olan kadınlar fitil, tampon yerleştirmede ve jinekolojik muayenede problem yaşarlar.

Bazı kadınlarda diğer vücut kas gruplarında da kasılmalar meydana gelir. Hatta panik atak rahatsızlığı benzeri bir durum yaşayarak ani solunum durmasına yol açar. Bu durum vajinaya bir şey yerleştirme çabası sona erdiğinde kaslar gevşeyerek tekrar normale döner.

İkincil (sekonder) vajinismus?

İkincil vajinismus, daha önce normal ağrısız cinsel ilişkide bulunan bir kadının hayatının sonraki bir evresinde ağrı kasılma ilişkiye girmede zorluklar yaşamasıyla karşımıza gelir. Genel olarak geçici pelvik ağrı ve buna sebep olan hastalıkların sonrasında gelir.

Bunlar, travma,  genital bölgeyi ilgilendiren ameliyat, menopoz, enfeksiyon, doğum gibi durumlarda başlar veya açıklanır hiçbir nedeni de olmayabilir. Bu hastaların ağrı sorunları önce tıbbi olarak tedavi edilebilir, daha sonrasında ağrı tüm vücutta kasılmaya neden olarak cinsel birleşmenin zorlaşmasına sebep olur.

Vajinismus rahatsızlığı nedeni ne olursa olsun uzman bir hekim yardımıyla %100 tedavi edilebilen bir hastalıktır.

İlk gece korkusu nedir?

Genç kızlarımız evlenmeden önce veya cinsel ilk tecrübelerinden önce cinsellikle ilgili bilgileri çevresinde kendi yaş gruplarından bu konuda tecrübeli kişilerden alır. Ne yazık ki onlarda yaşadıkları olumsuzlukları biraz da abartarak arkadaşına aktarır.  Bu olumsuzluklar yaşadıkları şiddetli ağrı, kanama, yırtılma, dikiş atılması, gibi pek çok şeydir. Bunlarda hastanın bilinç altına yerleşir ve cinsel birleşmede kendini vajinismus olarak ortaya çıkarır.

Sonuç olarak Vajinismus toplumumuzda tam olarak bilinmiyor.

Kliniğimize başvuran hastalara vajinismus hastalığını biliyor muydunuz? Cevap olarak %60 ı hayır cevabı vermektedir. Peki nasıl kendinize bu tanıyı koydunuz? sorusuna ilişkiye girememe, cinsel birleşme olmaması olarak araştırdıklarında karşılarına vajinismus hastalığı çıktığını belirtir.

Op. Dr. Ümmügülsüm SOYTÜRK

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

 

SİZDEN GELENLER
RANDEVU TALEBİ