Cinsel birleşme anı geldiğinde istemsiz olarak kendinizi kasıyorsanız ve ilişkinin olmasına kendinizi çekerek veya eşinizi iterek engel oluyorsanız vajinismus hastasısınız. Vajinismus belirtilerin hepsi tüm hastalarda olmayabilir. Bazıları için ilk ilişki denemesi korku uyandırırken, bir kısmı için ilişki gayet normal bir şeydir. Fakat hasta da öncesinde korku olsun veya olmasın cinsel birleşme anı geldiğinde istemsiz kasılma ve ilişkiye engel olma durumu vardır. Hasta sonraki denemeler için kendisini ne kadar hazırlasa da sonuç hep aynıdır.

Vajinismus derecesine bağlı olarak ilişkide kasılma, ilişkiye engel olma durumu da farklıdır.1 ve 2. Derecede vajinismusu olan hastalar kısmen ilişkiye izin verir. Fakat her cinsel birleşme onlar için çok ağrılıdır.

Vajinismus belirtileri içinde tedavi sürecinden kaçma ve erteleme sık görülür. Kliniğimize başvuran hastaların tedaviye başvurma sürelerine baktığımızda en az ilk 3 ayda başvuran hasta grubudur. En yoğun başvuru 2. Yıldan sonra çocuk isteği veya çevrenin çocuk baskısı arttığında olur.

Yukarıda saydığımız belirtilerin hepsi vajinismus hastalarının tamamında kısmen de olsa vardır. Vajinismus hastaları bu hastalıkla karşılaştıklarında gerçekten Vajinismus hastası mıyım? bu soruyu kendilerine sık sık sorar.

Vajinismus hastası mıyım?

İlk cinsel birleşmede problem yaşayan hastaların bir kısmı vajinismus hastalığını daha önce duymuştur. Bir kısmı ise cinsel ilişkiye girememe yazıp internette aradığına karşılarına vajinismus hastalığı çıkar. Cinsel birleşme yaşayamayan hastalar vajinismusu önce veya sonrada öğrense kendilerine acaba ben vajinismus hastası mıyım? diye sorar. Eğer cinsel birleşme yaşayamıyorsanız, ağrı, acı olacak diye korkuyor ve birleşme anı geldiğinde kasılıyorsanız vajinismus hastasısınız. Vajinismus hastalığının kesin tanısını konulması ve fiziksel sebeplerin ekarte edilmesi için bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı muayenesinden geçmelisiniz.

Vajinismus belirtileri varsa ne yapmalısınız?

Vajinismus belirtileri varsa, vajinismus olduğunuzdan şüpheleniyorsanız bu konuda deneyimli bir kadın doğum uzmanına başvurmalısınız. Öncelikle ağrısız, acısız bir şekilde yapılan jinekolojik muayene ile ilişkiye engel olan fiziksel bir sıkıntı olup olmadığı tespit edilir.

Vajinismus belirtileri olan, ilişkiye giremeyen hastalarda %1-2 fiziksel bir problem vardır. Belki ufak bir işlemle düzeltilebilir. Fakat %98 psikolojik çocukluktan gelen cinsellikle ilgili olumsuz mesajlar, ilk gece korkusu vajinismusu tetikler. Jinekolojik muayene ile psikolojik olduğu kesinleştikten sonra bilişsel davranış terapisi ve hipnoz ile 2-3 seansta vajinismus problemini çözmenize yardımcı oluyoruz.

Çok nadir grup hastada nöral terapi, psikoterapi gibi başka tedavi yöntemleri de uyguluyoruz. Vajinismus olduğunuzdan şüpheleniyor, belirtilerin bir kısmını yaşıyorsanız ertelemeyin. Çünkü vajinismus bir erteleme hastalığıdır. Yardım alınmazsa sonsuza kadar sürebilecek bir rahatsızlıktır.

Vajinismus hastalığında kızlık zarı alınması gerekir mi?

Vajinismus hastalarının çok büyük çoğunluğu psikolojik bazı sebeplere bağlı ortaya çıkar. Çok azında fiziksel problemler eşlik eder. Bu fizikel problemlerin içinde bazen kızlık zarının bazı anatomik çeşitleri vajinismus hastalığının sebebi olabilir. Jinekolojik muayene ile vajinismus hastalığına sebep olduğu düşünülen kızlık zarı 10-15 dakikalık bir işlemle açılabilir. Bu işlem anestezi altında yapıldığı için hasta hiçbir şey hissetmez. Fakat bu gibi cerrahi işlemler vajinismus hastalarının çok çok azında gereklidir. Çünkü kızlık zarı ve vajen esnek dokulardır. Tedavi sırasında hiçbir müdahale gerekmeden esneyip açılabilir.


KIZLIK ZARI İLE İLGİLİ AMELİYAT ÖNERİLDİYSE KABUL ETMEDEN ÖNCE MUTLAKA BAŞKA BİR UZMANIN GÖRÜŞÜNÜ ALINIZ.

SİZDEN GELENLER
RANDEVU TALEBİ