Maskenin doğru kullanımı nasıl olmalıdır?

Maskenin doğru kullanımı nasıl olmalıdır

Yüz maskesi kullanmak genellikle insanların kendilerini güvende hissetmelerine yardım eder. Ama cerrahi yüz maskeleri, çeşitli bulaşıcı hastalıklara karşı ne kadar koruyucudur veya bu hastalıkların bulaşmasını ne kadar önler?

Cerrahi yüz maskelerinin Covid19 gibi hastalıklara karşı koruyucu olabilmesi için kullanımı nasıl olmalıdır? Nasıl takılmalıdır? Nasıl çıkarılmalıdır? Takılı kaldığı süre ne kadar olmalıdır? Takıldığı yere ne tarz hasar verebilir?

Her yerde sıklıkla gördüğümüz ameliyat maskeleri tek kullanımlık ve birkaç saat ömre sahip maskelerdir. Nefes yoluyla nemlenerek geçirgenliğini arttırır ve dolayısıyla koruyuculuğu süreye bağlı olarak azalır. Maskenin üst kısmındaki metal teli burun ve yüze uyarlamalısınız ve direkt hava akımını önlemelisiniz yoksa maske takmanın koruyuculuğu tam olamaz.

Maskeyi yüzünüze takarken bağlandığı genelde kulaklara zarar verir ve acıtır. Bu yüzden bone kullanarak üzerine dikebileceğiniz bir düğmeye maske lastiğini takabilir veya saçınızın arkasına düz bir plastik malzeme koyarak maske lastiğini ona takabilirsiniz.

Cerrahi maske ile büyük parçalı mikroorganizmalarının damlacıklar, spreyler ile bulaşmasını engelleyebilir.

Cerrahi maskenin bir diğer koruyucu yönü ise ellerimiz ile yüz bölgemize temas olasılığını da azaltmasıdır.

Maskenin işleyiş mantığına bakacak olursak dış tabakanın sıvı geçişini engellediğini, orta katmanın patojenleri önlediğini, iç tabakanın ise ağız ve burnumuzdan çıkan havanın filtrelenmesini sağladığını görürüz.

Dünya sağlık örgütü genel itibariyle ateş, öksürük ve enfeksiyon durumunda kullanılmasını öneriyor. Covid19 süresince oldukça fazla kullanacağımızdan hepimiz eminiz. Kısa zamanda atlatmak umuduyla

Dr. Soytürk

Ankara

Maskenin doğru kullanımı nasıl olmalıdır